Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdam, 15 januari 2003

Amsterdam Zuidoost aantrekkelijker voor huisartsen

Reeds enige tijd is stadsdeel Zuidoost bezig om samen met diverse partners zoals de Amsterdamse Huisartsen Vereniging (AHV), ZAO Zorgverzekeraars en overige zorgaanbieders het huisvestingsklimaat van huisartsen in Zuidoost te verbeteren. Uit een onderzoeksrapport van de AHV bleek namelijk dat Amsterdam minder aantrekkelijk is geworden voor huisartsen om zich te vestigen. Hoge prijzen voor praktijkruimte en het relatief zware werk zijn de belangrijkste oorzaken hiervan. Het gevolg is dat de instroom van voldoende nieuwe huisartsen uitblijft waardoor een tekort aan huisartsen dreigt te ontstaan. Dit geldt ook voor Zuidoost. Het stadsdeel bleek over weinig betaalbare praktijkruimte te beschikken. Bovendien was er weinig ruimte voor groepspraktijken, iets waar veel huisartsen de voorkeur aan geven. Indien er gezamenlijk geen aandacht wordt besteed aan de huisvesting zou in Zuidoost in 2010 een tekort van 22 huisartsen ontstaan. Het afgelopen jaar heeft het stadsdeel zich samen met de partners ingezet om het huisvestingsklimaat te verbeteren.

Doel van de samenwerking tussen het stadsdeel en diverse partners is in een vroeg stadium de mogelijkheden van de realisatie van groepspraktijken in de vernieuwingsgebieden van de Bijlmer te onderzoeken en te benutten. Inmiddels is in een aantal vernieuwinggebieden een oplossing gevonden voor (her) huisvesting van huisartsen. In de nieuwbouw van Vogeltjeswei aan de Bijlmerdreef is al enige tijd een huisartsenpraktijk gevestigd. In de binnenkort te starten nieuwbouw naast de flat Gooioord komt een nieuw medisch centrum waar onder andere de huisartsen uit de E/G-buurt een gezamenlijke huisvesting vinden. De gesprekken over nieuwe huisvesting voor huisartsen in de F/D-buurt zijn vergevorderd. En ook in de K-buurt en H-buurt ontstaan, op iets langere termijn, mogelijkheden voor nieuwe praktijkruimtes. Door gezamenlijk de mogelijkheden van huisvesting te bekijken, levert het stadsdeel een bijdrage aan een aantrekkelijke vestigingsklimaat voor huisartsen in Zuidoost en wordt het tekort tegengaan.

Portefeuillehouder Welzijn, Ronald Neslo is blij met de samenwerking. "Alhoewel wij als lokale overheid niet de bevoegdheden hebben om zorgverleners en instellingen iets voor te schrijven, is het wel onze plicht om ons in te zetten voor de huisvesting, zodat de gezondheidszorg voor een ieder in Zuidoost toegankelijk is en blijft. Door met alle betrokkenen afspraken te maken en die ook uit te voeren zijn we op de goede weg."

© stadsdeel Zuidoost 17-01-2003