Provincie Gelderland

Provincie neemt voortouw bij Europees Jaar van de gehandicapten

Op donderdag 16 januari organiseerde de provincie een bijeenkomst voor gemeenten, instellingen en patiëntenorganisaties. Doel van de bijeenkomst was het uitwisselen van gedachten en het aanreiken van handvatten. Dit in het kader van het Europees Jaar van de Gehandicapten.

Om het Europees Jaar tot een succes te maken is het belangrijk dat er lokaal initiatieven worden opgezet. De provincie neemt daar een voortrekkersrol in, maar het is de bedoeling dat mensen zelf lokale comités opzetten. "Naarmate mensen met een handicap meer integreren in de samenleving spelen gemeenten in toenemende mate een centrale rol in het realiseren van voorwaarden voor volwaardig burgerschap", aldus Hans Esmeijer, gedeputeerde Welzijn en Zorg.

Workshops
De meer dan 75 aanwezigen konden ook een keuze maken uit één van de vier workshops die werden gegeven. Deze workshops waren gericht op vrijetijdsbesteding, sporten en het opzetten van een lokaal comité. Om lokale comités te ondersteunen stelt de provincie vanaf dit voorjaar een subsidieregeling beschikbaar. Projecten kunnen hier een beroep op doen. 75% van het benodigde bedrag kan dan door de provincie gesubsidieerd worden. De gemeenten leggen dan 25% bij.

Subsidie
Ook het Nationaal Comité heeft subsidieregelingen voor lokale initiatieven. Via hun website www.info2003.nl kan het aanvraagformulier gedownload worden. Ook staan op hun site voorbeeldprojecten en tips voor het opstarten van lokale comités.

Voor meer vragen over de rol van de provincie Gelderland kunt u terecht bij Henk Niessen 026 - 359 85 38, e-mail: h.niessen@prv.gelderland.nl