GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 januari 2003 13:05
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Femke Halsema keurt het AMA-campusregime af

(17 januari 2003)

Femke Halsema (GroenLinks) zet grote vraagtekens bij het rigide regime waaraan alleenstaande minderjarige asielzoekers (AMA's) in de AMA-campus te Vught worden onderworpen.

Er is sprake van ernstige schendingen van het VN-verdrag van de rechten van het kind, aldus Halsema. AMA's worden bijvoorbeeld gedwongen naar oorlogsfilms te kijken. Als ze dat niet doen, krijgen ze 'strafpunten', waardoor hun schaarse privileges in gevaar komen. Ook mogen AMA's geen onwelgevallige kritiek uiten, zelfs niet in gedichten of verhalen. 'Vrijheid van meningsuiting geldt blijkbaar niet voor deze kinderen', zo stelt de lijsttrekker van GroenLinks. Al eerder leverde Femke Halsema forse kritiek op het huidige AMA-beleid op de campus te Vught. AMA's worden opgesloten en onderworpen aan een strak regime waarin geen ruimte is voor persoonlijke ontplooiing. Bewegingsvrijheid is tot een onaanvaardbaar minimum beperkt. Elke vorm van kennisname van de Nederlandse cultuur is streng verboden. Sinterklaas mocht niet komen en zelfs onder begeleiding van de voogd is het verboden om een hamburger te eten bij McDonald's. Aanstaande dinsdag zal Marijke Vos zich op de hoogte stellen van de laatste stand van zaken in het huidige AMA-beleid tijdens een werkbezoek in Eindhoven.

Schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) aan de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie inzake afgewezen alleenstaande minderjarige asielzoekers en de AMA-campus


1. Kent u het bericht over de behandeling van AMA's op de AMA-campus te Vught ? Klopt het dat de geïnterviewde jongeren in de AC-procedure zijn afgedaan? Bent u het met mij eens dat de 48-uursprocedure totaal ongeschikt is voor het beslissen op asielverzoeken van minderjarige asielzoekers?


2. Hoeveel AMA's zijn er momenteel ondergebracht op de AMA-campus? Hoeveel AMA's zijn er tot nu toe weggelopen? Heeft u zicht op het lot van deze weggelopen AMA's?


3. Wat zijn de criteria voor het toekennen van strafpunten? Bent u het met mij eens dat ook aan AMA's vrijheid van meningsuiting toekomt en dat het dus onbestaanbaar is dat AMA's strafpunten toegekend krijgen als ze zich beklagen over hun behandeling of uiting geven aan hun gevoelens in een gedicht? Klopt het dat AMA's verplicht naar oorlogsfilms moeten kijken terwijl ze zelf uit oorlogsgebieden komen? Krijgen AMA's strafpunten als ze niet willen kijken naar dergelijke films? Klopt het dat AMA's niet buiten de campus mogen eten? Hoe verhoudt zich dat tot uw toezeggingen dat de AMA-campus geen gesloten karakter zou krijgen?

4. Geeft het dagprogramma van de AMA-campus voldoende ruimte voor persoonlijke ontwikkeling van AMA's? Kunnen AMA's überhaupt iets naar eigen inzicht bepalen op de AMA-campus? Welke mogelijkheden zijn er voor privacy? Wat verstaat u onder 'voldoende nachtrust' voor minderjarigen? Vertrouwt u erop dat AMA's op de AMA-campus voldoende nachtrust krijgen? Zo ja, waarop baseert u dat?