Programmabureau Advies Overheid.nl

Provincie Frysln presenteert digitale cultuur-historische kaart op internet

De provincie Frysln presenteert vandaag op een symposium in Franeker een even nieuwsgierig als uniek product: de cultuurhistorische kaart Frysln . Geen kaart zoals historici en topografen sinds eeuwen op papier vervaardigen, maar een modern en dus digitaal bestand. Iedereen die werkzaam is of interesse heeft in de geschiedenis van Frysln kan via deze site een schat aan gegevens raadplegen.

De cultuurhistorische kaart van Frysln geeft een duidelijk inzicht geeft in de gevarieerde cultuur-landschappelijke situatie van Frysln. Maar niet alleen dat, ook de rijke ontstaangeschiedenis van het cultureel erfgoed komt in woord en beeld naar voren. De informatie op de kaart is daarvoor ingedeeld in een aardkundige, archeologische, historische-geografische en een bouwhistorische laag. Door een selectie te maken - op bijvoorbeeld de plaatsnaam Dokkum - komt de gebruiker bijvoorbeeld foto's tegen van de monumenten of ontdekt waar de historische kerkepaden in de omgeving zijn.

De kaart is ontwikkeld als instrument dat door organsiaties en overheden gebruikt kan worden bij onder andere de ruimtelijke planvorming. De provincie wil met deze kaart dan ook bijdragen aan het behoud en het versterken van de kwaliteit van onze ruimtelijke omgeving.

De kaart is een productie van de provincie Frysln en gerealiseerd in samenwerking met verschillende rijksinstellingen. De kaart verschijnt in een later stadium ook op cd-rom.
(Persbericht provincie Fryslan)

www.ictu.nl