VSNU



VSNU-persbericht
Datum: 16 januari 2003

Commissie beoordeelt onderzoeksprogramma's. Productiviteit flink omhoog
De productiviteit van de drie beoordeelde disciplines, Bestuurskunde, Politicologie en Communicatiewetenschap, is fors omhoog gegaan, zij laten goede kwaliteit zien en de publicaties zijn relevant. In vergelijking met de vorige onderzoeksbeoordeling zijn ze meer internationaal georiënteerd. Tot die conclusies komt een internationale commissie onder leiding van prof. dr. Geert Bouckaert (KU Leuven) die de kwaliteit en het effect van het onderzoek onderzocht. Het rapport wordt op 16 januari aangeboden aan mr. Ed d'Hondt, voorzitter van de VSNU.

De op zichzelf staande disciplines, zijn weliswaar door één commissie met verschillende panels beoordeeld, maar moeten in geen enkel opzicht onderling vergeleken worden.

Politicologie
Door de afname van het aantal studenten is er aanzienlijk minder geld beschikbaar voor deze discipline. Ondanks dit gegeven is het aantal publicaties in relatieve zin toegenomen. Ook verschenen er meer internationale publicaties. Tweede- en derdegeldstroom financiering zijn een belangrijk onderdeel geworden van de onderzoeksfinanciering.

Bestuurskunde
Ondanks een geringe afname van middelen is met name het aantal internationale publicaties fors toegenomen.

Communicatiewetenschap
Door de groei van het aantal studenten is het aantal beschikbare middelen significant toegenomen. Het aantal publicaties nam relatief nog verder toe. Er is meer aandacht voor internationale publicaties, zonder de nationale publicaties uit het oog te verliezen.

Ten slotte
De commissie constateert dat het belangrijk is voor de onderzoeksprogramma's om de internationale publicatiestrategie voort te zetten met een nationale focus. Ook merkt zij op dat onderzoeksactiviteiten nogal eens te lijden hebben onder onderwijstaken en administratieve bezigheden. Het aantrekken van internationaal talent is van belang voor het Nederlands onderzoek.



VSNU