LTO Nederland

OOGST-bijlage over 'De Ramp' trekt veel belangstelling

Vrijdag 17 januari 2003 - De bijlage van het weekblad OOGST over de watersnoodramp in het zuidwesten van het land trekt grote belangstelling. Alle leden van de LTO-organisaties hebben de extra uitgave De Ramp 1953 - 2003 van bijna vijftig jaar geleden al in de bus gekregen. Bij zowel de redactie als bij de regionale LTO-organisaties worden echter veel extra nummers van de special aangevraagd.

Op 1 februari a.s. is het precies een halve eeuw geleden dat de dijken in het westen bij springtij braken onder het geweld van een gierende noordwesterstorm. De watersnoodramp kostte 1.835 mensen het leven. In de 68 paginas tellende special van OOGST wordt vooral ingegaan op de gevolgen van deze enorme tragedie voor de agrarische sector en de wijze waarop land- en tuinbouw zich van deze zware slag hebben hersteld. Dat is gedaan aan de hand van interviews met ooggetuigen, analyses en achtergronden. De uitgave, tot stand gekomen in samenwerking met bladen Zuidland (ZLTO) en Westweek (WLTO), is rijk geïllustreerd met fotos. Zo wordt ingegaan op de trek naar de polders, emigratie en de enorme solidariteit van de boeren en tuinders elders in het land.

Het is de makers van het blad opgevallen, dat sommige mensen de dramatische gebeurtenis van toen nog steeds niet hebben verwerkt. Jan Warners, eindredacteur bij OOGST: ,,Deze immense ramp heeft onvoorstelbaar diep ingegrepen in mensenlevens. Complete dorpen met duizenden kleine landarbeidershuisjes werden weggevaagd. Er zijn mensen die een levenlang over de ramp hebben gezwegen en er nu pas over durven de praten.

Huib Eversdijk heeft als gemeenteraadslid van Borssele, statenlid van Zeeland en later als parlementariër en dijkgraaf zijn leven lang te maken gehad met de bestuurlijke nasleep van 1953. Als de nood aan de man is, gebeuren veel dingen niet weloverwogen, maar instinctief, zegt hij. ,,Wij wonen hier op de bodem van de zee. Ik heb gezien wat de natuur teweeg kan brengen. Denk niet dat het niet opnieuw kan gebeuren. Het water is onze erfvijand, die je nooit, maar dan ook nooit, uit het oog mag verliezen, aldus Eversdijk in De Ramp 1953 - 2003.

Leden van de LTO-organisaties kunnen één of twee nummers extra gratis aanvragen bij de redactie van OOGST, tel. 070-3382870. Niet-leden kunnen het blad ook bestellen en betalen 2,50 euro voor de uitgave (exclusief verzendkosten). Zij kunnen terecht bij AgriPers, postbus 7003, 6700 CA Wageningen (tel. 070-3382868). Grotere nabestellingen à 2,50 euro per stuk kunnen eveneens in Wageningen worden gedaan.

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)