Gemeente Maastricht

MAG: het project voor arbeidsongeschikten die weer willen werken
---

Sinds enkele maanden draait in Maastricht het project Mobilisatie Arbeidsgehandicapten (MAG). Mensen met een WAO-achtergrond wordt nadrukkelijk gevraagd zichzelf aan te melden als ze graag weer aan de slag willen. En dat werkt! Mensen zijn gemotiveerder en zien meer toekomst.

Hannie Koopman (48) uit Maastricht was twintig jaar afhankelijk van een uitkering. In september vond ze niettemin op eigen kracht een baan in de kantine van de MTB. "Ik kreeg een brief thuis van het project Mobilisatie Arbeidsgehandicapten. Ik kon aangepast werk krijgen en toen heb ik me aangemeld bij de stichting Phoenix." Hannie is een van de ruim vijfenzeventig deelnemers in Maastricht aan het MAG-project.

Kaartenbak
"Doel van dat project is om mensen met een arbeidshandicap weer aan het werk te helpen", vertelt Wim Ganzevles van de MTB/Stichting Phoenix. "Het bijzondere van MAG is dat het een zogenoemd 'zelfmeldproject' is. Dat betekent dat de mensen zichzelf moeten aanmelden als ze in aanmerking willen komen voor reïntegratie en arbeidsbemiddeling." Voorheen werden mensen die op de nominatie stonden om in een reïntegratieproject te komen, uitgezocht door de uitkerende instantie, bijvoorbeeld de Uitvoeringinstelling Werknemersvoorzieningen (UVM). "Het bezwaar daarvan is dat veel mensen die best wíllen werken, niet uit de kaartenbak worden gehaald", zegt Ganzevles. "Bijvoorbeeld omdat ze tachtig tot honderd procent zijn afgekeurd. Dat betekende dat het voor instellingen als het UVM en Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) geen prioriteit was om die mensen te benaderen."

Reïntegratieproces
Maar ook mensen met een arbeidshandicap willen vaak wel aan de slag. Door het initiatief voor het werk zoeken bij de betrokkenen te leggen, wordt de mogelijkheid geboden om toch in een reïntegratieproject terecht te komen. De manier van begeleiden en het reïntegratieproces zelf verschillen niet veel van de bestaande methoden. Wel nieuw is om mensen de keus te geven zich aan te melden. Ganzevles: "Wat we in Maastricht doen, is een experiment. We werken samen met het UVM, Gemeente Maastricht, de provincie Limburg en het CWI. We willen vooral kijken of zo'n zelfmeldproject beter functioneert dan het bestaande systeem van selectie via de bemiddelende instanties." Wat opvalt, is dat mensen via het zelfmeldproject aanzienlijk beter gemotiveerd zijn. "Het zijn mensen die echt erg graag willen werken", vertelt Ganzevles.

Zelfstandig
Koopman kan dat beamen. "Ik heb het hier echt naar mijn zin", vertelt ze, terwijl ze om zich heen wijst in de kantine van de MTB aan de Punterweg, waar de fietsfabricage is gevestigd. "Ik ben een jaar geleden naar Phoenix toe gestapt en ben toen al in de catering terechtgekomen. Maar ik had faalangst, dus het ging niet. In mijn proeftijd werd het contract verbroken." Een jaar later vond Koopman een brief met het aanbod zich aan te melden via het MAG-project. "Dat heb ik toen gedaan. Ik heb al eerder wat geprobeerd, maar omdat ik een versleten heup heb, ben ik toen afgekeurd. Nu werd dat niet als een bezwaar gezien. Integendeel, na een inwerkperiode in de kantine van de MTB aan de Watermolenweg, kan ik nu zelfstandig hier aan de slag." Als het aan Koopman ligt, blijft ze daar ook werken ná afloop van haar contract van twee jaar.

Persoonlijk begeleiden
Ganzevles: "De bedoeling is dat we mensen heel persoonlijk begeleiden in de reïntegratie in het arbeidsproces. Daar kunnen trainingen bijhoren, sollicitatiegesprekken enzovoorts. Maar uiteindelijk is het doel om mensen te laten doorstromen naar een reguliere baan. Daarvoor hebben we ook contacten met instellingen en bedrijven, die in het verleden zijn opgebouwd." Iedereen komt in aanmerking voor het MAG-project, tenzij de betrokkenen al een baan hebben of al in een ander reïntegratieproject zitten. "We zijn heel laagdrempelig in de wijk aanwezig", benadrukt Ganzevles.

Extra aandacht
Harrie Bressers van de gemeentelijke afdeling werk, economie en beleid in Maastricht legt uit wat de betrokkenheid van de gemeente bij het project is. "Het idee is anderhalf jaar geleden begonnen, toen er nog sprake was van economische groei. We wilden toen nadrukkelijk ook zo veel mogelijk vacatures laten vervullen. Dus ook door mensen die minder makkelijk aansluiting vinden op de arbeidsmarkt." Daarbij kwam het gemeentelijk beleid om extra aandacht te geven via het Grote Stedenbeleid aan een aantal buurten, namelijk Malberg, Wittevrouwenveld en Heugemerveld. "Het MAG-project past in het gehele beleid om die buurten op te waarderen", aldus Bressers. "Als gemeente dragen we bij in de vorm van subsidies en menskracht om dit project te doen slagen."

Drie wijken
De stichting Phoenix/MTB, die in Maastricht is aangewezen als uitvoerende instantie, gaat in de drie genoemde wijken de straat op om de mensen attent te maken op het bestaan van het project. "Er moeten duizenden mensen zijn die in aanmerking komen voor de doelstelling van het project", veronderstelt Ganzevles. "We proberen hen te bereiken en te interesseren via de gemeentelijke servicecentra en wijkteams met flyers en andere vormen van publiciteit." Het is overigens niet zo dat de belangstelling alléén uit die genoemde wijken mag komen. "Iedereen is welkom. We zetten alleen extra aandacht in op Malberg, Heugemerveld en Wittevrouwenveld, omdat dat concentratiewijken zijn."

Samenwerking
Uit de eerste resultaten blijkt dat het project Mobilisatie Arbeidsgehandicapten een succes is. "Het aantal aanmeldingen van vijfenzeventig mag best wat hoger zijn", zegt Ganzevles. "Maar het project levert ook meer en betere samenwerking op tussen de verschillende instanties die bij reïntegratie betrokken zijn." Bovendien worden mensen benaderd die misschien niet zozeer arbeidsongeschikt zijn vanwege een fysieke of psychische handicap, maar die ook in een sociale achterstand zitten. "Je richt je heel gericht op mensen waar het in de arbeidsreïntegratie daadwerkelijk om gaat", zegt Ganzevles. Koopman kan dat beamen: "Ik heb twintig jaar van de Sociale Dienst 'getrokken'. Dat viel op een gegeven moment niet meer vol te houden, ook financieel niet. Ik ben blij dat ik hier nu kan werken. Ik vind het hier fijn, ik doe werkervaring op en verdien meer dan een uitkering. Mooi toch?"

Wilt u meer informatie over het MAG-project? Bel dan Wim Ganzevles van de MTB/Stichting Phoenix, telefoonnummer (043) 352 39 26.