Socialistische Partij

Marijnissen solidair met Europese havenstakers

17-01-2003 * `De Nederlandse regering heeft nooit stelling genomen tegen de liberalisering van de haven. Onze overheid heeft juist altijd achter Europa aangehold en de liberalisering van het havenbeleid gesteund.' Dat zei Jan Marijnissen vanmorgen in Rotterdam, waar hij zijn steun betuigde aan de protestacties in de haven.

Ruim tweehonderd Rotterdamse havenwerknemers legden vanochtend het werk neer uit protest tegen de liberaliseringsplannen van de EU. In Amsterdam en Vlissingen wordt eveneens gestaakt en ook in België, Duitsland en Noorwegen voeren havenwerkers actie. Zij vrezen dat zaken als veiligheid en kwaliteit van havendiensten en werk onder druk komen te staan, als rederijen straks werk kunnen uitbesteden aan ongeregistreerde havenwerkers. Later dit jaar beslist Brussel over de gewraakte liberalisering die ook wel `Port Package' genoemd wordt.

De SP wil dat de Nederlandse regering zich hiertegen verzet. In Hotel de Beer ontmoette Jan Marijnissen actievoerders op uitnodiging van FNV Bondgenoten, waarna de SP-voorman een bezoek bracht aan onder meer de Waalhaven.

SP Kamerkandidaat Ineke Palm in de kantine van actievoerende havenarbeiders, 's ochtends 17 januari 2003