Dienstenbond CNV

Start CAO boeken en tijdschriften
17-01-2003

Op 15 januari jongstleden heeft de eerste onderhandelingsronde plaatsgevonden voor de CAO Boeken- en Tijdschriftenuitgeverijbedrijf. Het is gebruikelijk dat bij een dergelijke eerste ronde slechts de voorstellen over en weer worden toegelicht. Dit maal kan echter uit de toelichting al een conclusie worden getrokken; het wordt uiterst moeizaam. Op alle vakbondsvoorstellen werd afwijzend gereageerd, terwijl de voorstellen van werkgevers in feite een verslechtering van de CAO inhouden.

De werkgeversdelegatie heeft het volgende ingebracht:

Er is geen ruimte voor structurele loonsverhoging.

Een wijziging van het systeem van semi-automatische toekenning van periodieken. In concreto kwam het voorstel op tafel het tijdstip van toekenning van periodieken op te schuiven en de hoogte van het bedrag te verminderen.

Aanpassen van de Minimum Pensioenvoorwaarden op een dusdanige wijze dat ook Final Pay en middelloonregelingen tot de mogelijkheden behoren. Dit zou in praktische zin tot een verslechtering van pensioenregelingen in de sector kunnen leiden.
Het niet meer volledig vergoeden van de ziektekosten van het derde en volgende kind.

Het handhaven van de huidige premie Kinderopvang.

Het handhaven van de huidige premie voor het
Werkgeversgarantiefonds.

Het handhaven van de premie Arboconvenant Uitgeverijbedrijf.

Wij beschouwen deze voorstellen als beledigend voor de werknemers in het uitgeverijbedrijf. Kennelijk is de werkgeversdelegatie van mening dat alleen werknemers de lasten van een tegenvallend economisch tij moeten dragen. Daar komt nog bij dat men een kwalitatieve verbetering van arbeidsvoorwaarden ook niet noodzakelijk vindt.

De vraag werpt zich op in hoeverre de werkgevers de CAO nog serieus nemen. Ook is de vraag aan de orde hoe men elkaar op termijn kan vinden als de voorstellen zover uiteen liggen. Dat zal begin februari moeten blijken, als opnieuw wordt onderhandeld. Uiteraard zullen wij u zo spoedig mogelijk na die bespreking op de hoogte stellen.

Voor dit moment willen wij u verzoeken de stand van zaken in het CAO-overleg met uw collegas te bespreken. Praat in dat verband ook eens over het nut van het vakbondslidmaatschap. Wij gaan ervan uit dat wij met een grotere representativiteit een beter CAO-resultaat kunnen boeken. Naast het behartigen van uw belangen bij de CAO en bij reorganisaties, biedt het lidmaatschap van de CNV Dienstenbond een groot aantal voordelen. Als enige bond in Nederland heeft het CNV een volledige rechtsbijstandverzekering als onderdeel van het lidmaatschap. Verder kunt u onder meer gebruik maken van ons financieel adviesbureau en ons loopbaanadviesbureau.

Voor opmerkingen en/of vragen kunt u contact opnemen met de bestuurders, Siegbert van der Velde en Steffe Bak.