Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad van het Koninkrijk 17 januari 2003

Kabinet stemt in met ratificatie verdrag van aarhus

De Rijksministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Van Geel van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van twee wetsvoorstellen ter uitvoering van het Verdrag van Aarhus.

Na ratificatie van het Verdrag van Aarhus wordt de toegang van burgers tot milieu-informatie verbeterd. Dit geldt bijvoorbeeld voor bedrijfs- en fabricagegegevens. Ook zal de burger meer inspraak krijgen bij grote milieuprogramma's en plannen, zoals het nationale milieubeleidsplan, het natuurbeleidsplan en het plan voor de waterhuishouding. Goedkeuring van het Verdrag heeft met name gevolgen voor de Wet milieubeheer en de Wet openbaarheid van bestuur.

Het Verdrag kwam in 1998 in Aarhus (Denemarken) tijdens een ministeriële vergadering van de Europese Commissie van Europa (ECE) tot stand. Het Verdrag is ondertekend door 40 landen, waaronder de Europese Unie en alle lidstaten. Het Verdrag is een uitwerking van Beginsel 10 van de Verklaring van Rio waarin is vastgelegd dat elke burger het recht moet krijgen op informatie over milieu en dat de overheid ook zelf actief informatie beschikbaar moet stellen.

Inmiddels hebben meer dan 16 landen, waaronder Denemarken, Italië, Frankrijk en een aantal landen uit Oost Europa en Centraal Azië, het Verdrag geratificeerd. Daarmee is het Verdrag op 30 oktober 2001 in werking getreden. Nederland is altijd een groot voorstander geweest van het Verdrag en heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming ervan. Aanvankelijk was ervoor gekozen om de ratificatie te koppelen aan het Europese ratificatieproces. Omdat de ratificatie door de Europese Unie nog enige tijd kan duren, wil Nederland dit proces niet langer afwachten en op korte termijn voldoen aan de reeds in internationaal verband aangegane verplichtingen. Als Nederland het verdrag heeft geratificeerd en daarmee partij wordt bij het Verdrag, kan ook invloed worden uitgeoefend op de verdere uitbouw en ontwikkeling ervan.

RVD, 17.01.2003