Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Persbericht ministerraad
17 januari 2003

INTREKKING KORTINGENSYSTEEM

De ministerraad heeft op voordracht van minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij besloten het huidige kortingensysteem in te trekken waarbij boeren worden gekort op de schadeloosstellingen die zij ontvangen bij ruimingen in het kader van bestrijding van dierziekten. Uit een evaluatie van de MKZ-crisis is gebleken dat de preventieve werking van het kortingensysteem zeer gering is. De bereidheid om verschijnselen van dierziekten te melden wordt hiermee bovendien niet gestimuleerd. Daarnaast brengt het systeem onevenredige uitvoeringslasten met zich mee.

Voorgesteld wordt om voor de naleving van veterinaire regels extra stimulansen in te bouwen waarbij aansluiting wordt gezocht bij de bestaande strafrechtelijke en bestuursrechtelijke handhavingsinstrumenten in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren. Daarnaast zal het beleid voor de preventie van besmettelijke dierziekten op effectiviteit worden doorgelicht en zal worden bepaald welke risico's ten aanzien van preventieve dierziekten in Nederland acceptabel zijn. Dit gebeurt in overleg met het bedrijfsleven en zal in de loop van 2003 vorm krijgen.

De Gezondheids- en welzijnswet voor dieren voorziet in een schadeloosstelling wanneer dieren in het kader van de bestrijding van een besmettelijke dierziekte moeten worden geruimd. Doelstelling van deze schadeloosstelling is om van de betrokken veehouder op voorhand alle medewerking te krijgen bij de bestrijding van een epidemie. Het is van groot belang dat een veehouder bij de eerste vermoedens van een besmettelijke dierziekte daarvan aan de overheid melding maakt. Hoe eerder een besmettelijke dierziekte wordt geconstateerd des te eerder kan het verdachte/besmette vee worden geruimd des te beter kan de epidemie in de kiem gesmoord worden. In het huidige systeem vindt een korting op de schadeloosstelling plaats als wordt geconstateerd dat de betreffende veehouder de veterinaire regels niet heeft nageleefd.

De heroverweging van het kortingensysteem heeft alleen betrekking op de toekomst. Het nu geldende kortingensysteem is onverkort van toepassing op de afwikkeling van de MKZ-crisis.

RVD, 17.01.2003