Ingezonden persbericht

Arnhem, 17 januari 2003

PERSBERICHT

Geen geld voor oefencentra brandweer

De roep om meer veiligheid bij de verkiezingen van vorig jaar is voor wat betreft de brandweer uitgedraaid op loze beloftes. Dat is de conclusie van enkele burgemeesters nu het ministerie van BZK heeft aangegeven dat in de rijksbegroting geen geld is gereserveerd voor het ontwikkelen van oefencentra waar de brandweer realistisch kan oefenen. Met realistisch oefenen wordt bedoeld oefenen in diverse soorten gebouwen en objecten in realistische situaties. Dus met rook en vuur/hitte.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat de brandweer onvoldoende realistisch oefent. Het is evident dat dit niet bevorderlijk is voor de kwaliteit van het brandweeroptreden. Telkenmale wordt dan ook het belang van realistisch oefenen benadrukt. Ook in de rapporten van de commissies Oosting (Enschede) en Alders (Volendam) worden hierover aanbevelingen gedaan. De afgelopen jaren zijn onder brandweerlieden ook doden en gewonden gevallen, mede als gevolg van te weinig ervaring en van het feit dat onvoldoende realistisch is geoefend. Het is dus gewenst dat er in Nederland niet alleen realistisch maar ook véilig geoefend kan worden. De oefencentra die de brandweer beoogt zijn ook zeer geschikt voor multidisciplinaire oefeningen.

De Stichting Brandweeropleidingen Gelderland & Overijssel (BOGO), waarin gemeentebesturen en regionale brandweren zijn vertegenwoordigd, heeft daarom enkele jaren geleden het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een modern oefencentrum dat tevens als voorbeeld zal dienen voor andere te ontwikkelen oefencentra in Nederland. Voor dit doel is de initiatiefgroep 'Firius' in het leven geroepen. Gemeenten als Utrecht, Apeldoorn, Dordrecht, Oudewater, Groesbeek, Heerde en een private partij (Stator) maken inmiddels deel uit van deze initiatiefgroep

De plannen zijn klaar. Er zijn locaties gevonden in het Westen, Midden en Oosten van Nederland. De kosten zijn doorgerekend. Gemeenten en bedrijven dragen een substantieel deel van de kosten bij. Juist de combinatie van publieke en private (bedrijfshulpverlening) activiteiten zorgt dat de relatief hoge investeringskosten voor brandweeroefencentra grotendeels uit eigen inkomsten gefinancierd kunnen worden. Zelfs de bancaire financiering is in principe geregeld mits ook het Rijk landelijk een bijdrage levert. Landelijk wordt van het Rijk daarom een bijdrage gevraagd van 8 miljoen Euro structureel per jaar.

Terecht stelt de Rijksoverheid zeer hoge eisen aan brandweeropleidingen en de mate van geoefendheid van brandweerlieden. Het is dan ook zeer teleurstellend dat het Rijk geen geld beschikbaar stelt om de financiering rond te krijgen. Temeer omdat gemeenten en bedrijven hebben aangegeven alleen te willen meebetalen aan oefencentra als ook het Rijk een bijdrage levert. De initiatiefgroep zal zich beraden op de impasse die nu is ontstaan. Zij gaat er vooralsnog van uit dat zij het ministerie kan overtuigen van een gemiste kans om de veiligheid in Nederland op een hoger peil te brengen. Daartoe heeft de initiatiefgroep Firius op 17 januari de plannen voor landelijk te ontwikkelen oefencentra gepresenteerd aan Theo Meijer en Godelieve van Heteren, beiden lid van de Vaste Kamercommissie Veiligheid. De kamerleden onderkenden de noodzaak van de mogelijkheid tot realistisch oefenen. Afgesproken is dat onmiddellijk na installatie van de nieuwe Tweede Kamer verder gesproken wordt over deze problematiek.