Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

17 januari 2003
drs. Bert van den Ham
023-5113076/06-53327962
023-5113441
14/2003
Gemeente Haarlem, sector Concernstaf

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Fax
Nummer

Gemeente mag van rechter funderingsherstel verplicht opleggen.

Op maandag 13 januari werd opnieuw een zaak voor de rechter behandeld over het aanschrijven om funderingsherstel te plegen. De gemeente heeft een bewoner van de Da Costastraat te Haarlem aangeschreven met de verplichting de fundering van zijn woning te herstellen. Deze bewoner is daartegen in bezwaar gegaan, omdat hij van mening was dat zijn fundering niet slecht was. Hij heeft vervolgens een verzoek tot voorlopige voorziening aangevraagd, dat afgelopen maandag is behandeld en afgewezen. De gemeente mag van de rechter op kosten van de eigenaar het funderingsherstel gaan uitvoeren.

Funderingsherstel vrijwillig of verplicht
In de Amsterdamse Buurt en in de Leidse Buurt zijn veel woningen, waarbij de funderingspalen ernstig zijn aangetast door een bacterie. In de volksmond wordt dit ook wel 'palenpest' genoemd, omdat de palen onder de woning wegrotten. De gemeente is bezig met diverse projecten om bloksgewijs de fundering van deze woningen te herstellen. In verband met bouwtechnische aspecten moeten de woningen, die een bouwtechnische eenheid vormen, in 1 keer hersteld worden. Dat betekent dat in 1 bouwblok alle woningen praktisch tegelijkertijd hersteld moeten worden. Het is de bedoeling dat de eigenaren dat in principe vrijwillig en gezamenlijk doen. De gemeente stelt per woning subsidie beschikbaar ter hoogte van een bedrag van ¤ 18.500,- per eengezinswoning. Maar als een eigenaar niet mee wil werken en de overige eigenaren wel, dan schrijft de gemeente de niet-meewerkende eigenaar aan. Dat houdt in dat deze een verplichting krijgt opgelegd om de fundering te herstellen. Doet deze dat niet, dan doet de gemeente dat in zijn plaats onder bestuursdwang en worden de kosten met een opslag verhaald op de eigenaar.

Noodzaak moet wel aangetoond worden
In een eerder geval had de rechter geoordeeld dat de gemeente onvoldoende had aangetoond dat de fundering van een ander pand, in de Dr. Schaepmanlaan, slecht was. Het was niet duidelijk genoeg of het funderingsherstel noodzakelijk was. Er lag geen eenduidig deskundigenrapport en het casco van de woning was in prima staat. Het besluit van de gemeente is toen geschorst. De gemeente mocht tot zes weken na het besluit op bezwaar geen bestuursdwang toepassen. Er is nog geen besluit op bezwaar genomen in deze zaak.

Gemeente mag toch funderingsherstel eisen
In het geval van de Da Costastraat is door deskundigen aangetoond dat de fundering niet voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Het besluit van de gemeente is daarop gebaseerd en verplicht de eigenaar van de woning om zijn fundering te herstellen. Als de eigenaar dat niet doet, zal de gemeente de maatregelen nemen en de kosten daarvan op de eigenaar verhalen. De eigenaar was het hier niet mee eens en stapte naar de rechter De rechter heeft afgelopen maandag geoordeeld dat de gemeente op redelijke gronden het besluit heeft genomen. Het rapport van de deskundigen was voldoende onderbouwing voor het besluit. De noodzaak van funderingsherstel was daarmee aangetoond. Het besluit is dan ook in stand gebleven.

Hogere kosten bij uitvoering door gemeente
De eigenaar van de woning krijgt tot en met maandag 20 januari de gelegenheid om de benedenverdieping van zijn woning leeg te ruimen. De gemeente houdt vervangende woonruimte voor hem beschikbaar. Ook kan hij dan nog zelf opdracht geven aan een aannemer om de fundering te herstellen. Heeft hij dat op maandag 20 januari niet gedaan, dan onderneemt de gemeente actie. De kosten zullen dan hoger oplopen dan het bedrag van circa ¤ 35.000,-, dat normaal gesproken de kosten zijn van het funderingsherstel in de Amsterdamse buurt. Ook loopt de eigenaar dan de subsidie mis, die de gemeente voor de eigenaren van funderingsherstelpanden beschikbaar heeft gesteld.


---
Noot voor de media: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Josee de Dood, telefoon 023-5113718.