AVV

Inzet van beroepsbeoefenaren afhankelijk van behoefte patiënt

Formaliseren taakverschuiving tussen artsen
en verpleegkundigen wenselijk

De AVVV deelt de mening van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) dat niet alle vragen van patiënten door artsen beantwoord hoeven te worden. In de huidige praktijk voeren verpleegkundigen al veel taken uit die voorheen tot het exclusieve domein van artsen behoorden. Het formaliseren van deze situatie is wenselijk en betekent een erkenning van de deskundigheid en autonomie van verpleegkundigen.

Wel waarschuwt de AVVV voor een te smalle insteek bij de discussie rond taakherschikking. Niet de verschuiving van taken dient centraal te staan, maar de vraag welke beroepsgroepen het beste in staat zijn om bepaalde gezondheidsproblemen aan te pakken.

In het advies 'Taakherschikking in de gezondheidszorg' dat maandag 13 januari 2003 werd gepresenteerd, stelt de RVZ dat er een einde moet komen aan de exclusieve rol van de arts in de gezondheidszorg. De AVVV is het hiermee eens. Er zijn immers voldoende studies die laten zien dat verpleegkundigen in hun beroepsuitoefening op een aantal terreinen minimaal even deskundig zijn als artsen.

Tegelijkertijd meent de AVVV dat de discussie rond taakherschikking niet eenzijdig moet gaan over de verschuiving van taken van artsen naar verpleegkundigen of andere disciplines. Juist in een tijd waarin vraagsturing een centraal thema is binnen de gezondheidszorg, dient het belang van de patiënt - en niet van de beroepsbeoefenaar - voorop te staan. Daarom moet de primaire vraag in de discussie rond taakherschikking zijn: door welke beroepsgroep wordt een patiënt met een specifiek gezondheidsprobleem het beste geholpen?

Verpleegkundigen kunnen als zelfstandige professionals op het terrein van de zorgverlening een belangrijke rol vervullen bij het beantwoorden van deze vraag. Door de toegenomen professionalisering van het beroep zijn zij in staat om een groot aantal zorgvragen van patiënten op een adequate wijze te behandelen. Mede in dit licht onderstreept de AVVV de aanbeveling van de RVZ om te experimenteren met centra waar patiënten kunnen aankloppen voor verpleegkundige zorg, bijvoorbeeld in walk-in-centra (inloopcentra). In het verlengde hiervan ligt het opzetten van verpleegkundige centra waar patiënten kortdurend verblijven voor 24-uurs zorg. Aanpassing van wetgeving die autonoom functioneren van verpleegkundigen belemmert, dient door de overheid voortvarend ter hand genomen te worden.

Tegelijkertijd zal de erkenning van nieuwe verpleegkundige opleidingen door moeten gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de mastersopleiding Advanced Nursing Practice. Juist door deze hoogwaardige opleidingen zullen verpleegkundigen in de toekomst een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een hoogwaardig zorgaanbod voor patiënten en cliënten. De komst van nurse practitioners mag niet leiden tot uitholling van het werk van (gespecialiseerde) verpleegkundigen.

Noot,