Gemeente Almelo

Minister van Verkeer en Waterstaat kent 15 miljoen euro toe voor Nijreessingel

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag bekend gemaakt 15 miljoen euro bij te dragen in de aanleg van de Nijreessingel, de laatste schakel in de rondweg rond Almelo. De beschikking met de subsidietoezegging van het ministerie zal uiterlijk eind januari naar Almelo worden gestuurd.

Met de rijksbijdrage is de subsidiëring van de Nijreessingel rond en kan de voorbereiding starten voor de aanleg van de weg vanaf eind 2003.
Samen met bijdragen van onder meer de Regio Twente van ruim 9 miljoen euro, de Provincie Overijssel (230.000 euro) en een eigen gemeentelijke financiering van ruim 15 miljoen euro wordt de daadwerkelijke aanleg van de Nijreessingel vanaf eind 2003 mogelijk. De totale investeringskosten voor de singel bedragen 42.585.275 euro. De gemeenteraad van Almelo zal in de vergadering van 30 januari 2003 worden gevraagd met het gemeentelijk aandeel in de aanlegkosten in te stemmen.
Met uitzondering van de aansluitingen van de Bornerbroeksestraat op de singel zijn in het ontwerp van de weg alle voorzieningen van het door de Raad in december 2001 vastgestelde voorkeurstracé gehandhaafd, inclusief een aantal ongelijkvloerse kruisingen voor fietsers(fietstunnels) en landbouwverkeer.
De start van de Nijreessingel is in 2003 voorzien. Onderdeel van de voorbereidende werkzaamheden in de komende maanden zijn het opstellen van een definitief ontwerp, het bestek, de Europese aanbesteding van de singel en het in procedure brengen van de milieueffectrapportage (mer) en het bestemmingsplan.
Met het positieve besluit onderstreept minister de Boer het strategisch belang van de Nijreessingel voor stad en regio. De Nijreessingel zal een belangrijke (regionale) functie vervullen voor de afwikkeling van het doorgaand verkeer richting noord en oost Almelo en het achterland. De leefbaarheid en verkeersveiligheid in de woonwijken in Almelo Zuid (De Riet en Ossenkoppelerhoek) zullen hierdoor verbeteren. De verkeersdrukte zal flink afnemen en ook het sluipverkeer door de wijk De Riet zal tot het verleden gaan behoren. De Nijreessingel heeft tevens een belangrijke functie voor de bereikbaarheid en ontsluiting van bestaande en nieuwe bedrijventerreinen en woonlocaties in Almelo.
Daarnaast zal de singel de bereikbaarheid van het stadscentrum van Almelo verder versterken, in combinatie met het project Verdieping van het spoor in Almelo waarmee eveneens in 2003 een begin wordt gemaakt.