Ingezonden persbericht

Nederland~ICT kritisch over politieke betrokkenheid ICT

Woerden, 16 januari 2003

Nederland~ICT, is bijzonder kritisch over het gebrek aan betrokkenheid bij ICT door de politieke partijen. De branche-organisatie voor ICT-bedrijven uitte in haar Nieuwjaarstoespraak bij monde van bestuurslid Ton aan de Stegge kritiek op de politieke partijen, die geen echte ICT-woordvoerders meer hebben. Ook hekelde hij de aanbestedingspraktijken, die na de bouwfraude-enquête alleen maar restrictiever zijn geworden.

Ton aan de Stegge, CEO van telecombedrijf O2 en tevens bestuurslid van Nederland~ICT, deed zijn uitspraak tijdens de nieuwjaarsreceptie, waar de ICT-sector haar nieuwjaarsbijeenkomst hield. Aan de Stegge betoogde dat, wil Nederland haar ambities als kenniseconomie waarmaken, kennis bij politici over ICT, politiek commitment én deskundige regie absoluut noodzakelijk zijn. De brancheorganisatie vindt het onwenselijk dat de ambtenaren in dit land een grote mate van betrokkenheid en deskundigheid hebben, terwijl de meeste politieke partijen op dit moment niet eens een echte ICT-woordvoerder hebben.

Ook hekelde Aan de Stegge de "ontoelaatbare praktijken die overheidsdiensten er op na houden bij de aanbestedingstrajecten". Door de veelheid aan eisen en criteria is het deelnemen aan aanbestedingen voor veel bedrijven een zeer arbeidsintensieve en kostbare aangelegenheid. Met name MKB-bedrijven kunnen daardoor al helemaal niet meer meedingen. Om de relatie met de overheid te versterken wil Nederland~ICT dit jaar starten met zogeheten 'innovatiesalons' tussen bedrijfsleven, overheid en kennisinfrastructuur die leiden tot concrete samenwerking in specifieke sectoren. Zo kan verkokering worden vermeden en worden geleerd van elkaars ervaringen.

Tijdens zijn speech presenteerde Aan de Stegge ook de eerste marktcijfers over afgelopen jaar. De ICT-sector heeft in 2002 een zwaar jaar gehad. De totale omzet daalde van 21 miljard in 2001 naar 20,25 miljard euro in 2002, een daling van 3,6%. Voor dit jaar wordt een bescheiden stijging voorzien van rond de 4%. Achter deze totaalcijfers gaan echter grote verschillen schuil. Zo daalde de IT-sector met 5% en de telecomsector met ruim 1%.

Andere nieuws uit de gelederen van Nederland~ICT was, dat de Werkgeversvereniging ICT dit jaar met een eigen bedrijfstak-pensioenfonds zal komen. ICT Milieu heeft haar inzamelsysteem van afgedankte ICT-apparatuur verbeterd, waardoor deelnemers niet meer betalen voor zogenaamde 'freeriders' en 'verweesden'. In het afgelopen jaar haalde de organisatie ruim 9,8 miljoen kilo apparatuur op, een verhoging ten opzichte van 2001 met 16%.

Bijlage: Nieuwjaarsspeech 2003

---