Ingezonden persbericht


www.jeugdraad.nl

PERSBERICHT

Utrecht, 17 januari 2003

Politiek lokt generatieconflict uit

Nationale Jeugdraad doet voorstellen om Nederlands jeugdbeleid te redden

Als de politieke partijen en het nieuwe kabinet de huidige lijn van het jeugdbeleid in Nederland doorzetten, zal de reactie van jongeren wel eens heel anders uit kunnen pakken dan de overlast die een kleine groep jongeren nu veroorzaakt. Hiervoor waarschuwt de Nationale Jeugdraad in haar analyse Het vergeten verkiezingsthema problemen en oplossingen voor het jeugdbeleid .

De Jeugdraad presenteert in de analyse voorstellen waarmee het nieuwe kabinet het jeugdbeleid weer op de rails kan krijgen, namelijk een staatssecretaris speciaal voor Jeugdzaken, een Jeugdombudsman die de rechten van kinderen controleert en een landelijke JeugdEffectRapportage die laat zien op welke wijze de overheid en gemeentes omgaan met jeugdbeleid en jongeren. Deze analyse wordt zaterdagavond 18 januari a.s. aan jonge kandidaat-Kamerleden overhandigd tijdens een verkiezingsdebat van de Jeugdraad in Club Sinners (Amsterdam).

Volgens de analyse van de Nationale Jeugdraad voelen steeds minder mensen in Nederland zich verantwoordelijk voor het begeleiden, opvoeden en ondersteunen van jongeren. Zo zijn er steeds minder voorzieningen beschikbaar, werken verantwoordelijke instanties langs elkaar heen en is de jeugdzorg vaak niet bereikbaar. De Jeugdraad baseert zich niet alleen op ervaringen van jongeren, maar ook op adviezen van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling, de commissie Tieneropvang en de eindvoorstellen van het Project Lokaal Jeugdbeleid van de VNG.

Joost de Bruin, voorzitter van de Jeugdraad, stelt het als volgt: Jongeren hebben het idee dat ze vanuit volwassenen en de politiek genegeerd worden, dat er te weinig aandacht voor hún problemen is. En ze hebben gelijk. Veel jongeren vinden dat zelfs ouders zich vaak drukker maken om de hypotheek, belastingen en het fileprobleem dan om speelruimte voor kinderen, kwaliteit van het onderwijs en de plek waar jongeren terecht kunnen na schooltijd. Ja, het lerarentekort in het basisonderwijs is een probleem, want als jonge kinderen niet op school kunnen zijn, kunnen niet beide ouders werken.

De Jeugdraad vindt dat de politiek op deze manier een generatieconflict uitlokt. Als overheid, gemeentes, scholen en ouders in Nederland zo doorgaan, komt een moment waarop de jongeren van nu gaan zeggen: bekijk het allemaal maar, jullie hebben nooit in onze toekomst geïnvesteerd, waarom zouden wij straks gaan betalen voor jullie luxe oudedagsvoorziening?

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht