Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 EA Den Haag. Telefax (070) 333 4049

Uw brief Ons kenmerk DCE 02/70290-A

Onderwerp Datum
RMO-advies 'Levensloop als 16 januari 2003 perspectief'
Hierbij ontvangt u, mede namens Staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het advies `Levensloop als perspectief' dat de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) naar aanleiding van de Verkenning Levensloop in 2002 heeft uitgebracht. Zoals vermeld in de Beleidsbrief Emancipatiebeleid 2003 zal dit advies gebruikt worden ­ door het nieuwe kabinet - bij het nog te ontwikkelen Levensloopbeleid.

De RMO acht het een verdienste van de Verkenning Levensloop dat hierin het levensloopperspectief wordt neergezet als een volwaardige, integrale en dynamische aanpak voor beleid. Het is de RMO in gesprekken gebleken dat er een maatschappelijke behoefte aan een samenhangend perspectief op de levensloop. De RMO kan zich voorstellen dat dit perspectief nog breder ontwikkeld wordt dan de in de Verkenning Levensloop geschetste terreinen (zorg en gezondheid, onderwijs, werk en sociaal stelsel en wonen). De RMO is van mening dat met behulp van de levensloopbenadering gekeken gaat worden naar mogelijke wijzigingen in institutionele arrangementen. Nu zijn veel van die arrangementen nog geënt op de levenslopen van vroeger. Als stimulans voor nieuwe arrangementen beschrijft de RMO diverse initiatieven zoals een dienstenknooppunt, lokale vernieuwing van de ruimtelijke ordening en een geïntegreerd woon-, zorg- en dienstencentrum. Het advies wordt besloten met een achttal aanbevelingen. Het geven van een inhoudelijke reactie op `Levensloop als perspectief', tezamen met een reactie op de binnenkort te verschijnen adviezen van de SER en de Stuurgroep Dagindeling, wordt overgelaten aan het volgende kabinet.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,



2

(Khee Liang Phoa)