Ingezonden persbericht

Persbericht

Directeur Waddenvereniging geeft progressief stemadvies

GroenLinks kamerlid Ineke van Gent "natuurambassadeur" Waddenzee

HARLINGEN, 17 januari - Ineke van Gent, lid van de Tweede Kamer, ondertekende tijdens een verkiezingsbijeenkomst, georganiseerd door GroenLinks, een intentieverklaring. Daarmee verbond zij zich persoonlijk aan een groen Waddenbeleid voor de komende vier jaren. Hans Revier, directeur van de Waddenvereniging, nam het manifest in ontvangst. Hij sprak daarbij zijn zorg uit over de richting, die het Waddenbeleid sinds het kabinet Balkenende I heeft genomen.

Eensgezind waren Revier en Van Gent in hun oordeel over het milieubeleid van dit demissionaire kabinet. Sinds 1999 heeft de paarse regering gewerkt aan het ontwikkelen van nieuw Waddenbeleid. Er werd toegezegd, dat geen nieuwe gasboringen meer zouden worden toegelaten. De nieuwe PKB Waddenzee bevatte afspraken over onderwerpen als mechanische schelpdiervisserij, beloodsing, bebakening en veiliger scheepvaartroutes.

Sinds zijn aantreden heeft Balkenende I deze beleidslijn op alle terreinen verlaten, ter bevordering van de economische activiteiten in en rond het natuurgebied. Recente scheepsrampen, zoals die met de olietanker Prestige, laten echter zien, dat er maar weinig nodig is voor een nationale natuurramp. Een Waddenkust vol vettige olie zou de regio enorme ecologische en economische schade kunnen toebrengen.

Revier vindt dit zó zorgwekkend, dat hij de Nederlandse kiezers aanraadt in elk geval progressief te stemmen. Alleen zo kan de kiezer er zeker van zijn, dat de Waddenzee opnieuw hoog op de milieuagenda terugkomt.

Van Gent en Revier wisselden vervolgens nog enige attenties uit, waaronder een potje vol Prestige-olie van het Spaanse strand. Ineke van Gent vond het een treurig cadeau, dat haar in elk geval sterkte in haar streven, van een groen Waddenbeleid een prestigezaak te maken. Ze beloofde, óók na de verkiezingen, open te zullen staan voor eenieder, die haar aanspreekt over de Waddenzee.

© foto's: I. Dirven
Onderschriften:
Overzichtsfoto:
Leden van 2e Kamer, Friese Staten, Harlinger gemeenteraad en andere belanghebbenden hebben zich met een spandoek verzameld rond de Steenen Man op de Harlinger Waddendijk. Close-up foto:
V.l.n.r. Hans van der Bles, lijsttrekker GroenLinks provinciale verkiezingen, Ineke van Gent, 8e op de lijst voor de 2e Kamer, Hans Revier, directeur Waddenvereniging en Oene Hofman, Statenlid voor GrienLinks.

GroenLinks afdeling Harlingen
Gemeenteraadsfractie GL

Tel: +31 (0)517 430567
Fax: +31 (0)517 430588
gijsvanhesteren@hotmail.com
www.groenlinks.nl/harlingen