Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag

Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken, Afdeling Vreemdelingen- en Visumzaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

16 januari 2003

Behandeld

mr. P.J.A. Vos

Kenmerk

DPV/VV-983/02hv

Telefoon

070 348 57 89

Blad


1/3


Fax

070 348 45 83

Bijlage(n)


1


E-Mail

dpv-vv@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van de leden Th.C. De Graaf en Bakker (beiden D66) over de verstrekking van visa door de Nederlandse autoriteiten aan journalisten uit ex-Joegoslavie

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Th.C. De Graaf en Bakker (beiden D66) over de verstrekking van visa door de Nederlandse autoriteiten aan journalisten uit ex-Joegoslavie. Deze vragen werden ingezonden op 12 december 2002 met kenmerk 2020304410.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Mr. J.G. de Hoop Scheffer

Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, Minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Nawijn, Minister voor Vreemdelingenzaken en Integratie, op vragen van de leden van de leden Th.C. de Graaf en Bakker (D66).

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van de voortslepende problemen met de verstrekking van visa door de Nederlandse autoriteiten aan journalisten uit ex-Joegoslavië die verslag willen doen van het Joegoslavië-Tribunaal?

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de mening dat het -gezien de bijzondere verantwoording Nederland als gastland van het Joegoslavië-Tribunaal- onaanvaardbaar is dat de Nederlandse overheid journalisten uit het voormalig Joegoslavië 3 tot 6 maanden laat wachten op een verblijfsvisum, waardoor berichtgeving in voormalig Joegoslavië over de rechtsgang aan het Joegoslavië-Tribunaal ernstig gehinderd wordt?

Vraag 3
Welke maatregelen bent u van plan te nemen om te garanderen dat journalisten uit voormalig-Joegoslavië toegang tot Nederland krijgen en ongehinderd verslag kunnen doen van de rechtsgang aan het Joegoslavië-Tribunaal?

Antwoord
Ik deel de mening dat Nederland journalisten uit het voormalig Joegoslavië die de rechtsgang aan het Joegoslavië-Tribunaal willen verslaan zo veel mogelijk moet faciliteren. Om deze reden wordt op visumaanvragen kort verblijf van journalisten uit ex-Joegoslavië die verslag willen doen van het proces, in de regel binnen enkele dagen beslist. De problemen waarnaar in de vragen wordt verwezen hebben met name betrekking op een Bosnische journalist die in strijd met de Schengenregelgeving, langer dan drie maanden binnen een periode van zes maanden in het Schengengebied verbleef. Voor een verblijf van langer dan drie maanden is, wat Nederland betreft, een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) vereist. De desbetreffende journalist is hier op gewezen. Op 28 november jl. heeft hij een mvv-aanvraag ingediend. Reeds op 13 december jl. is hem de mvv verleend. Hoewel in de praktijk tijdens een lopende mvv-aanvraag niet vaak een visum voor kort verblijf wordt verstrekt, is aan betrokkene, om hem in de gelegenheid te stellen zijn werkzaamheden te verrichten, een visum voor vier dagen met territoriale geldigheid (tot de Benelux) verleend. De Schengenregelgeving verzet zich hier niet tegen. Het territoriaal beperkte visum is een visum dat slechts wordt afgegeven in bijzondere gevallen en ontslaat de vreemdeling niet van de verplichting een mvv aan te vragen als een verblijf van langer dan drie maanden in Nederland wordt beoogd.

Ik vind dan ook dat alles in het werk is gesteld om het journalisten uit ex-Joegoslavië mogelijk te maken het proces voor het Joegoslavië-Tribunaal te verslaan, en zie geen aanleiding tot het treffen van extra maatregelen.

===