GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 17 januari 2003 16:23
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
GroenLinks wil topambtenaren laten rouleren

(17 januari 2003)

Met deze aanbeveling reageert Kamerlid Wijnand Duyvendak op het essay van professor Berkhout. Berkhout adviseerde met zijn commissie over gelijkwaardige nieuwe milieunormen voor Schiphol. Hij gaf zijn opdracht in december terug.

Professor Berkhout beschrijft in zijn essay hoe de Tweede Kamer zich stelselmatig liet inpakken door de vage beloften vanuit het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De Kamer keurde alles goed om de enorme groei voor Schiphol mogelijk te maken, zonder te hoeven erkennen dat de bescherming van de omgeving (toenemende herrie, onveiligheid, vervuiling) daarmee in het gedrang kwam. Tevens levert Berkhout kritiek op de kliek van ambtenaren bij Verkeer en Waterstaat die feitelijk de dienst uitmaken en waar de opeenvolgende ministers, ongeacht hun politieke kleur, afhankelijk van zijn. Het werken is hem onmogelijk gemaakt.

GroenLinks ziet in de conclusies van professor Berkhout exact weergegeven wat de partij al jaren meemaakt: een ruime meerderheid van PvdA, CDA en VVD accepteert alle vage toezeggingen van het ministerie, zolang ze maar niet hoeven te erkennen dat men instemt met een enorme toename van herrie en vervuiling.

GroenLinks ondersteunt de aanbevelingen van Berkhout, waaronder het pleidooi om het dossier Luchtvaart niet meer bij alleen het departement van Verkeer en Waterstaat te laten, maar bijvoorbeeld voor milieu en veiligheid bij VROM. Daarnaast wil GroenLinks topambtenaren - in ieder geval op SG en DG niveau - om de circa vier jaar rouleren. Dit voorkomt verkokering en een te innige band met een bepaalde sector.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -