Ministerie van Justitie

Aandacht voor handhaving ordeningswetgeving groeit 17 januari 2003

Provincies, gemeenten en waterschappen hebben vorig jaar meer aandacht besteed aan handhaving van ordeningswetgeving (regels op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid, milieu, horeca en bouw- en woningtoezicht) dan in 2001. Van de gemeenten en provincies heeft 60 procent het afgelopen jaar meer geld vrijgemaakt voor de handhaving. Bij de waterschappen was dat 45 procent. Dit blijkt uit een onderzoek onder bestuurders en ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de handhaving. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de Stuurgroep Handhaven op Niveau.

De Stuurgroep Handhaven op Niveau werd op 1 mei 2000 door de toenmalige minister van Justitie ingesteld met als doel de samenwerking tussen handhavers te versterken, en de handhaving verder te professionaliseren. Om dat te bereiken ontwikkelt de Stuurgroep allerlei activiteiten. Zo worden er projecten gestart, onderzoeken gedaan, adviezen gegeven en instrumenten ontwikkeld die provincies, gemeenten en waterschappen kunnen gebruiken om de handhaving op een hoger peil te brengen. Eén van die instrumenten is de leidraad Programmatisch Handhaven. Dit is een voorbeeldprogramma dat bestuurlijke organisaties kunnen gebruiken om de handhaving te verbeteren en uit te voeren.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de meeste provincies, gemeenten en waterschappen (86 procent) inmiddels een handhavingsbeleid hebben met betrekking tot ordeningswetgeving. In ongeveer 80 procent van de organisaties wordt gewerkt aan een integraal handhavingsprogramma of is er inmiddels al zo'n programma. Ruim eenderde heeft al in sterke of zeer sterke mate de handhavingsrisico's in kaart gebracht. Ten opzichte van vorig jaar heeft 60 procent van de organisaties meer geld vrijgemaakt. In 20 procent van de organisaties zelfs meer dan 10 procent. Er zijn in gelijke mate mensen vrijgemaakt of aangesteld voor beleidsontwikkeling en uitvoering. Meer dan 80 procent van de grootste gemeenten nemen personeel aan voor de uitvoering van handhavingsbeleid.