Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 17 JANUARI 2003

Steun aan het "Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL)"

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN, werd op 14 december 2001 door de Vlaamse regering de
principiële beslissing genomen om de opstart van het "Vlaams Huis van de Logistiek" (werktitel) te
ondersteunen. Er was immers gebleken dat de
onderzoeksmatige ondersteuning van de logistieke sector tot op heden immers zeer zwak was. De logistieke sector heeft echter in Vlaanderen een belangrijke rol te
vervullen in de wereldwijde, globale en snelveranderende logistieke markt. Een logistieke sector die steeds meer beroep moet kunnen doen op technologische en innovatieve know-how om ook in de toekomst zijn positie te vrijwaren en te versterken.

In dit kader was en is er nog steeds een dringende behoefte aan het professioneel ondersteunen van de logistieke dienstverleners en het aantrekkelijk maken van Vlaanderen voor nieuwe (globale) logistieke
dienstverleners.

In de loop van 2002 heeft een kerngroep van een aantal experts onder voorzitterschap van Prof. W. Winkelmans samen met Prof. Alex Van Breedam van de Universiteit Antwerpen, een globaal businessplan voor een "Vlaams Instituut voor de Logistiek" opgesteld. In dit kader hebben zij ook heel de logistieke sector in kaart
gebracht en met de voornaamste actoren ervan talrijke gesprekken gevoerd. Als resultaat hebben zij een lijvig document met een concreet voorstel neergelegd.

Het "Vlaams Instituut voor de Logistiek" dat het
expertise-centrum bij uitstek dient te worden, zal één van de pijlers zijn om de logistieke sector in Vlaanderen te ondersteunen. Het wordt een zelfstandig opererende organisatie, beheerd door de sector zelf.

Naar innovatie en kennisopbouw toe zal dit platform de onderzoeksbehoeften van de bedrijven in concrete
onderzoeksprojecten formuleren, waarvoor op de meest performante onderzoeksteams beroep kan worden gedaan. Hiertoe zullen 'Strategische werkgroepen' worden
opgestart die op basis van een gedetailleerd
onderzoeksplan generieke kennis zullen opbouwen. Uit deze publieke kennis kan geput worden door individuele
bedrijven die deze kennis willen transformeren naar specifieke technologische projecten op maat van het bedrijf.

De eerste gedefinieerde onderzoeksdomeinen zijn de binnenscheepvaart, de samenwerkingsnetwerken en de radiofrequentiebelasting.

Naast de hoofdopdracht van kennisvergaring en innovatie, zijn nevenopdrachten geformuleerd waaronder bredere kennisoverdracht en dienstverlening aan individuele bedrijven.

Het "Vlaams Instituut voor de Logistiek" krijgt een Raad van Bestuur bestaande uit een vertegenwoordiging van de onderzoekswereld, bedrijfswereld en de overheid.

Het "Vlaams Instituut voor de Logistiek" zal operationeel aangestuurd worden door een afgevaardigd beheerder, bijgestaan door twee adjuncten. Een vaste kern van medewerkers moet instaan voor de kennisopbouw en - verspreiding. Voor de gespecialiseerde onderwerpen zullen ook nog experts worden ingeschakeld.

De Vlaamse regering beslist nu, op voorstel van de Vlaamse minister van Innovatie Dirk VAN MECHELEN en de Vlaamse minister van Economie Jaak GABRIELS, om een gestructureerde investering van 11,125 miljoen euro goed te keuren voor een periode van vijf jaar.

Gedurende deze periode moet het Vlaams Instituut voor de Logistiek zich kunnen bewijzen, zodat het nadien kan overleven zonder gebruik te maken van structurele
overheidsfinanciering.

De toekenning van steun wordt verbonden aan het afsluiten van een beheersovereenkomst, dat de nodige indicatoren zal omvatten waarmee voldoende precies zal kunnen worden nagegaan of het VIL op de juiste koers zit.

IWT-Vlaanderen zal belast worden met de administratieve opvolging van de beheersovereenkomst en de steun voor dit initiatief wordt voorzien vanuit het Hermesfonds.

De ministers Dirk Van Mechelen en Jaak Gabriels
verwachten, gelet op de grondige voorbereiding, dat het Vlaams Instituut voor Logistiek nog dit voorjaar
operationeel zal worden en op korte termijn zal leiden tot een belangrijk aantal bedrijfsgestuurde
innovatieprojecten in de sector.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11
e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van
minister Gabriels - tel. 02 553 12 00
e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be