Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht 03/005

Ministerie van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid Directie
Communicatie

17 januari 2003

Nr. 03/005

Voor ruim 750.000 euro aan bijstandsfraude ontdekt in Turkije en Marokko

De afgelopen twee jaar is voor ruim 750.000 euro aan bijstandsfraude ontdekt in Turkije en Marokko. Een tijdelijk landelijk coördinatiecentrum heeft gemeenten hierbij ondersteund. Naar aanleiding van deze resultaten heeft demissionair staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten gemeenten blijvend te ondersteunen bij onderzoek naar bijstandsfraude in het buitenland. Het Internationaal Bureau Fraudeinformatie van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) is benaderd om deze taak in de loop van 2003 op zich te nemen.

Dit staat in de brief over de resultaten van het Project Vermogen Buitenland die Rutte naar de Tweede Kamer heeft gezonden. In het kader van dit project heeft een tijdelijk ondersteuningspunt in Den Bosch van 1 september 2000 tot 1 december 2002 op verzoek van gemeenten laten onderzoeken of bijstandsgerechtigden in Turkije of Marokko vermogen hadden.

In totaal zijn de afgelopen twee jaar 261 zaken in Turkije en Marokko onderzocht, waarvan er op 1 december 2002 157 waren afgerond. In Turkije zijn 110 onderzoeken uitgevoerd, in 73 gevallen (66 procent) bleek er sprake van fraude. Het ging hier om een bedrag van ruim 600.000 euro. In Marokko zijn 47 onderzoeken uitgevoerd, in 16 gevallen (34 procent) werd er gefraudeerd. Het ging hier om een bedrag van bijna 150.000 euro. Omdat nog niet alle zaken zijn afgehandeld, zal het totale fraudebedrag naar verwachting nog stijgen.

In Marokko zijn minder onderzoeken uitgevoerd, omdat de Marokkaanse overheid gedurende een groot deel van 2001 de rechtmatigheid van de onderzoeken ter discussie stelde. Inmiddels hebben de Marokkaanse en de Nederlandse overheid hierover een verdrag getekend en zijn de controles hervat.

Volgens Rutte moet onderzoek naar bijstandsfraude in ieder land kunnen plaatsvinden. Om de juridische basis hiervoor te creëren wil hij hierover met de betreffende landen een verdrag of een vergelijkbare overeenkomst sluiten. Vooruitlopend op een verdrag wil Nederland met deze landen voorlopige afspraken maken over fraudeonderzoek ter plekke.


---

De volgende Officiële publicatie(s) zijn gerelateerd aan bovenstaande persbericht:
PDF publicatie Brief van staatssecretaris Rutte over resultaten Project Vermogen Buitenland

Dit persbericht is onderdeel van dossier(s):
Dossier: Algemene bijstandswet Algemene bijstandswet 2003