Politie Rotterdam-Rijnmond

Ochtenduitgave vrijdag 17 januari 2003

* POLITIE-ACTIE WEST-KRUISKADE
ROTTERDAM - Personeel van de wijkpolitie van het district Centrum heeft tussen donderdagmiddag en -avond, samen met het Flying Squad en met ondersteuning van cameratoezicht, op de West-kruiskade en omgeving acties gehouden tegen overlast van dealers en drugsverslaafden. In totaal werden 9 mensen aangehouden voor onder meer het dealen van drugs, openlijk gebruik en heling. Acht mensen kregen een verblijfsontzegging. Verder zijn er oproepingen uitgeschreven voor wildplassen en openlijk gebruik van verdovende middelen. Er werden gebruikershoeveelheden cocaïne en heroïne, alsmede een busje traangas in beslag genomen.

De aanpak van drugsoverlast is een beleidsprioriteit van de politie Rotterdam-Rijnmond en is ingebed in het Vijfjarenprogramma Rotterdam Veilig.


* DIEFSTAL AUTO ONDER BEDREIGING VUURWAPEN

ROTTERDAM - Donderdagavond omstreeks elf uur werd in de Jan van Vuchtstraat een 18-jarige Rotterdammer, door vier onbekende mannen onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van zijn auto. De 18-jarige Rotterdammer zat samen met twee mede-inzittenden in de auto, toen twee mannen hen de weg vroegen. Vervolgens liep het tweetal weg, om even later met nog twee mannen terug te komen. Wederom werd de weg gevraagd. Eén van de verdachten vroeg de bestuurder het portierraam te openen, waaraan hij gehoor gaf. Hierop greep de verdachte de autosleutel uit het contact en onder bedreiging van een vuurwapen werd het drietal gesommeerd de auto uit te stappen en werden hun mobiele telefoons weggenomen. Met de auto reden de verdachten weg in onbekende richting.


* MAN GEWOND NA SCHIETPARTIJ
ROTTERDAM - Donderdagavond omstreeks kwart voor acht raakte bij een schietpartij in de Doedesstraat, een man (leeftijd nog onbekend) uit Rotterdam gewond. Politiemensen troffen, naar aanleiding van een melding, het slachtoffer met een schotwond in het onderlichaam aan. Hij werd door de GGD naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd. De recherche van het district Rotterdam-West stelt een onderzoek in naar de aanleiding en de juiste toedracht van de schietpartij.


* BROMFIETSER ONDER VRACHTWAGEN
ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks half zes raakte bij een verkeersongeval op de Boszoom een 20-jarige bromfietser uit Capelle aan den IJssel gewond. De man was met zijn bromfiets onderuit gegaan en vervolgens onder een vrachtwagen, bestuurd door een 54-jarige man uit Oudenbosch terecht gekomen. Het slachtoffer werd met nog onbekend letsel, met een spoedtransport door de GGD vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum.


* AANRIJDING MET LETSEL
ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks vijf uur vond op de Prins Alexanderlaan een aanrijding plaats tussen twee personenauto's. Hierbij raakten een 20-jarige man uit Rozenburg en een 22-jarige man uit Vlaardingen gewond. De 22-jarige automobilist kwam door nog onbekende oorzaak met zijn auto op de weghelft van het tegemoetkomende verkeer terecht, waarbij hij in botsing kwam met de auto van de 20-jarige Rozenburger. Door de aanrijding kwam de 20-jarige man, die geen autogordel droeg, tegen de voorruit. Hij liep lichte hoofdwond op. De 22-jarige Vlaardinger moest door de brandweer uit zijn auto worden gehaald. Hij werd met een hersenschudding en een elleboogfractuur door GGD naar het Erasmus Medisch Centrum vervoerd.


* VERDACHTE STRAATROOF AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - De politie van het district Zuid hield in de nacht van donderdag op vrijdag, even na middernacht, in de Millinxstraat een 42-jarige man uit Rotterdam aan. Hij had even daarvoor een vrouw onder bedreiging van een vuurwapen beroofd. Politiemensen konden de verdachte naar aanleiding van het opgegeven signalement, aanhouden. Bij zijn aanhouding werden een mobiele telefoon, een portemonnee en sieraden aangetroffen, die hij had weggenomen bij de vrouw. De man werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.


* MAN AANGEHOUDEN IN BEZIT VAN VUURWAPEN
ROTTERDAM - De Districts Ondersteunings Groep (DOG) van het district Rotterdam-West hield donderdagavond omstreeks kwart voor tien op het Marconiplein een 29-jarige man uit Rotterdam aan. Hij was in het bezit van een half doorgeladen vuurwapen. Politiemensen stelden voorts in een woning aan de Bajonetstraat een onderzoek in. In de woning werden een kruisboog en twee messen werden aangetroffen en in beslag genomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten.

Avonduitgave donderdag 16 januari 2003

* RADARSNELHEIDSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van de Verkeerspolitie (afdeling Verkeerstoezicht) hield donderdagmorgen op de N15 (O-W) en Dorpsweg radarsnelheidscontroles. Tussen kwart over negen en half elf flitste de radar op de Dorpsweg 140 van de in totaal 364 passerende automobilisten. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 87 km/uur in plaats van '50'. Op de N15 (O-W) hielden tussen kwart over negen en half twaalf 452 van de in totaal 1746 passerende autobestuurders het gaspedaal te diep ingedrukt. Hoogst gemeten snelheid bedroeg 125 km/uur in plaats van '70'.


* VERKEERSCONTROLE
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Rotterdam-West hield donderdagmorgen op de Westzeedijk een verkeerscontrole. Tussen negen en twaalf uur werden 80 automobilisten gecontroleerd. Er werden 23 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, het niet handsfree-bellen, APK en het rijden zonder rijbewijs.


* VERKEERSCONTROLES
ROTTERDAM - Politiepersoneel van het district Feijenoord-Ridderster hield donderdagmiddag op de Polderlaan, Randweg en Hillevliet verkeerscontroles. Tussen half twee en vier uur werden 55 bekeuringen aan automobilisten uitgeschreven voor het niet dragen van de autogordel, APK, het negeren van een 'gesloten verklaring' en het niet handsfree-bellen.


* ECHTPAAR OP VOETGANGERSOVERSTEEKPLAATS GESCHEPT

ROTTERDAM - Donderdagmiddag omstreeks kwart voor één vond op de Slinge een verkeersongeval plaats waarbij een echtpaar uit Rotterdam, beiden 73-jaar, gewond raakten. De man en vrouw liepen op een voetgangersoversteekplaats toen zij werden geschept door een auto, bestuurd door een 51-jarige man uit Dirksland. Beide slachtoffers werden, met onbekend letsel, door GGD vervoerd naar het Erasmus Medisch Centrum. Als gevolg van de aanrijding, werd de Slinge tijdelijk afgesloten voor verkeer. De Technische Ongevallen Dienst stelt een nader onderzoek in naar de toedracht.


* TANK MET ORTHO-CRESOL IMPLODEERT
ROTTERDAM - Op het terrein van VOPAK aan de Torontoweg ontsnapte donderdagmiddag omstreeks twaalf uur bij het overpompen uit een schip, de stof Ortho-Cresol uit een opslagtank, nadat deze was geïmplodeerd. Uit de beschadigde tank stroomde 1,6 miljoen liter. De hulpverleningsdiensten kwamen snel ter plaatse, nadat het bedrijf de melding over het incident had gedaan. Er werd een GRIP3 (Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure) situatie afgekondigd. Een gedeelte van de vloeistof verdampte en zorgde voor een grote stankoverlast. De windrichting tijdens het incident was west/zuidwest, richting Vlaardingen. In Vlaardingen werden op 5 plaatsen de sirenes in werking gesteld (13.57 uur). De bevolking in de wijken Vergulde Hand, Deltagebied, Westwijk, Indische buurt en Centrum kregen het verzoek ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven. Het openbaar vervoer, bus en treinverkeer in die gebieden werd stilgelegd. Ook het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Waterweg werd gestremd. Er was geen sprake van een levensbedreigende situatie, wel van ernstige overlast. Cresol is een stof die wordt gebruikt in ontsmettingsmiddelen, zoals lysol. Cresol heeft een teerachtige geur, die men al bij lage concentraties kan ruiken. Bij hogere concentraties kan het leiden tot irritatie van ogen, neus en keel en tot misselijkheid. Het incident veroorzaakte in een groot gebied een forse stankoverlast en misselijkheid. Bij de milieudienst DCMR kwamen zo'n 350 stankklachten binnen. Er werden acht personen met klachten (luchtwegen, hoofdpijn, irritatie aan de ogen en lichte brandwonden) door de GGD naar het ziekenhuis vervoerd. Zij konden na behandeling weer naar huis. Meerdere personen werden ter plaatse door de GGD behandeld. Door de brandweer werd de weggelopen vloeistof met schuim bedekt, waarna deze stolde en de stankoverlast afnam. Het scheepvaartverkeer op de Nieuwe Waterweg werd hierna weer vrijgegeven. Om 14.30 uur werd de waarschuwing in de wijken boven de spoorlijn in Vlaardingen ingetrokken. Om 14.45 uur werd het gehele gebied, met uitzondering van het terrein van het incident, weer vrijgegeven en kon het normale leven worden hervat. Mede in verband met de opruimwerkzaamheden kan de stank in beperkte mate nog enkele dagen merkbaar zijn.