Ministerie van Economische Zaken Berichtnaam: Vragen van het lid De Haan (CDA) aan de minister van Economische Zaken over concurrentievervalsing in de scheepsbouw door de Spaanse overheid. (Ingezonden 17 december 2002) Nummer: 215 Datum: 17-01-2003

1 Bent u bekend met het krantenbericht inzake vermoede (zware) concurrentievervalsing van de Spaanse overheid in de Scheepsbouw? 1)

2 Hoe realistisch oordeelt u dat dergelijke concurrentievervalsing er is, en dat deze tot een (gezien de op zich goede concurrentiekracht) onterechte verzwakking leidt van de Nederlandse zeescheepsbouw?

3 Bent u bereid om naast het aandringen op een spoedig antwoord vanuit de EU omtrent de klacht die inmiddels aldaar over deze concurrentievervalsing is gedeponeerd, zelfstandig onderzoek te doen?

4 Bent u mede in het licht van het direct bedreigende situatie voor de Nederlandse scheepsbouw zoals uit de berichtgeving blijkt, bereid per onmiddellijk, al dan niet in samenwerking met de ambassade in Madrid, actie te ondernemen? Kunnen deze acties ook betrekking hebben op het ontbinden van de voor Nederland nu verloren order, gelet op de inzet van in Europa niet toegestane subsidies?

5 Hoe beoordeelt u de eerdere subsidie van circa 500 miljoen EURO die door de Spaanse overheid aan de Spaanse scheepsbouw is toegezegd voor «ontwikkeling en research»? Hoe beoordeelt u deze subsidies in het licht van al dan niet eerlijke concurrentieverhoudingen?

6 Hoe beoordeelt u het samengaan van de Spaanse Marinewerven «Bazan» en civiele werven «Estalleros Espagnoles?» tot de nieuwe scheepsbouwgroep «Izar», waarbij vooral de financiële afdelingen zijn geïntegreerd? Hoe beoordeelt u deze fusie en de daarin genomen stappen in het licht van al dan niet eerlijke concurrentieverhoudingen voor wat betreft de civiele scheepsbouw?

7 Indien uit bovenstaande acties en onderzoek zou blijken dat inderdaad sprake is van structurele concurrentievervalsing van de Nederlandse scheepsbouw en deze niet effectief zou zijn te bestrijden, is de Nederlandse overheid dan bereid te zoeken naar mogelijkheden voor faciliteiten om de Nederlandse industrie afdoende te compenseren?


---
1) Onder andere: de Leeuwarder Courant van 14 december jl.

De Minister van Economische Zaken, dhr. H. Hoogervorst, heeft deze vragen als volgt beantwoord. Ministerie van Economische Zaken


1 Ja



2 en 3 Over het realisme van de concurrentievervalsing en de eventuele gevolgen voor de Nederlandse zeescheepsbouw kan ik geen uitspraak doen. De scheepsbouwsector heeft ter zake inmiddels een klacht ingediend bij de Europese Commissie. Het is de verantwoordelijkheid van de Commissie om te onderzoeken of er daadwerkelijk concurrentievervalsing heeft plaatsgevonden en zo ja in welke mate. Ik heb hier geen bevoegdheid. Wel zal ik de Commissie natuurlijk ondersteunen in het aanleveren van informatie.

Staatssecretaris Wijn heeft inmiddels schriftelijk aan de heer Monti, Commissaris Concurrentie, kenbaar gemaakt zich ernstig zorgen te maken over het level playing field binnen Europa en zeer serieuze aandacht gevraagd voor de klacht van de scheepsbouwsector.

4 Ik heb inmiddels de Ambassade in Madrid ingelicht met het verzoek om aan de Spaanse overheid een nadere toelichting te vragen op deze kwestie. Zoals gezegd heeft de Europese Commissie in eerste instantie de verantwoordelijkheid om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van concurrentieverstorende praktijken. In het verlengde daarvan is het ook de verantwoordelijkheid van de Europese Commissie om bij concurrentieverstoring actie te ondernemen. Als er aanvullende informatie uit de consultaties van de Ambassade in Madrid beschikbaar komt zal ik deze natuurlijk direct doorsturen naar de Europese Commissie.

5 Mij is bekend dat er in Spanje initiatieven zijn om een dergelijke R&D regeling in te voeren. Binnen de communautaire regels is het lidstaten in principe toegestaan om subsidie op het gebied van ontwikkeling en research te geven. Ik weet echter niet of deze subsidieregeling in Brussel is aangemeld. Ik zal de Europese Commissie en de Ambassade in Madrid om nadere informatie vragen. Mocht blijken dat de genoemde subsidieregeling door de Spaanse overheid bij de Europese Commissie is aangemeld en goedgekeurd dan betekent dat de Europese Commissie van oordeel is dat deze subsidieregeling voldoet aan de geldende regels en dat er dus geen sprake is van oneerlijke concurrentieverhoudingen.

6 Ik kan hier geen oordeel over geven. De aangegeven fusie tussen Bazan en Astilleros Espanoles ligt op dit moment ter beoordeling voor bij de Europese Commissie. Deze heeft de verantwoordelijkheid om na te gaan in hoeverre een dergelijke fusie in lijn is met de communautaire regels.

7 Ik zal eerst de resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie moeten afwachten. Op basis daarvan zal ik mijn positie bepalen.