Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven e.o. 17-01-2003 2e Persbericht van vrijdag 17 januari 2003

Berichten uit de regio

Eindhoven: Diefstal personenauto
Tussen donderdagavond 20.15 uur en vrijdagmorgen 06.30 uur is er vanaf de Tellegenstraat een personenauto, merk Opel, type Kadett, kleur rood, voorzien van het kenteken TB-06-RN, weggenomen.

Budel / Maarheeze: Verlichtingscontrole
Bij een verlichtingscontrole op de Meemortel in Budel en de Driebos in Maarheeze zijn vanmorgen 14 fietsers bekeurd voor het rijden zonder deugdelijke verlichting.

Eindhoven: Vrouw verkracht
In de ochtend van woensdag 15 januari 2003 is in Woensel Noord een 29 jarige vrouw in haar woning verkracht. De dader is door de achterdeur de woning binnen gekomen. Het slachtoffer werd gewurgd waardoor zij het bewustzijn verloor. De politie heeft 6 rechercheurs ingezet om de zaak te onderzoeken.

Eindhoven: Jaaroverzicht Integriteitbreuken 2002 In 2002 hebben zich twintig gevallen van min of meer ernstige schending van de integriteit door leden van het politiekorps Brabant Zuid-Oost voorgedaan. De bewaking van de integriteit is een verantwoordelijkheid van elk korpslid en voor elke leidinggevende in het bijzonder. In vergelijking met voorgaande jaren is er geen sprake van een duidelijke afname of vermeerdering van dit soort incidenten. Wel is hier meer openheid en aandacht voor. Zie bijgaand overzicht, waarbij TIO staat voor Team Interne Onderzoeken:


· TIO: Strafrechtelijk onderzoek naar valsheid in geschrifte door 27-jarig administratief medewerkster. Zij nam zelf ontslag.


· TIO: Disciplinair/strafrechtelijk onderzoek naar het lekken van politie-informatie, alsmede eerder gepleegde diefstal en heling door een 19-jarige aspirant-agent. Hij nam zelf ontslag.


· TIO: Strafrechtelijk en disciplinair onderzoek naar aanleiding van een aangifte van valsheid in geschrifte van een 50-jarige hoofdagent. Dit zou zijn gepleegd door zijn eigen chef. Bleek na onderzoek onjuist. Hij had zelf de betwiste handtekening geplaatst. Hij kreeg voorwaardelijk ontslag.


· TIO: Strafrechtelijk en disciplinair onderzoek naar fraude (elders werken tijdens ziekte) door 52-jarige inspecteur. Salaris gedurende een jaar verminderd met twee periodieken.


· TIO: Strafrechtelijk en disciplinair onderzoek naar mishandeling van de eigen partner door een 48-jarige hoofdagent. Twee dagen verlof ingetrokken.


· TIO: Strafrechtelijk/disciplinair onderzoek naar mishandeling van een autobestuurder door een 33-jarige hoofdagent. Aangifte werd later ingetrokken. Zaak is via bemiddeling afgehandeld. Geen maatregelen.


· TIO: Strafrechtelijk/disciplinair onderzoek naar mishandeling van een verdachte met een staaflantaarn door een 53-jarige hoofdagent. Aangeefster is later tijdens het onderzoek weggelopen toen zij nader werd gehoord.


· TIO: Strafrechtelijk/disciplinair (verkennend) onderzoek naar het misbruik van vertrouwelijke informatie in verbroken relatie door een 52-jarige brigadier. Geen strafrechtelijke vervolging ingesteld. Intern met corrigerend gesprek afgedaan.


· TIO: Disciplinair onderzoek naar het ongevraagd verstrekken van informatie aan een rechtbank door een 53-jarige hoofdagent. Afgedaan met schriftelijke waarschuwing.


· TIO: Verkennend disciplinair/strafrechtelijk onderzoek naar het mogelijk lekken van politie - informatie binnen familiekring door een 28-jarige hoofdagente. Bleek bekend relatieprobleem. Intern besproken op de afdeling. Geen maatregelen.


· TIO: Verkennend onderzoek naar het lekken van informatie door een arrestantenverzorgster. Informatie bleek na onderzoek onjuist.


· TIO: Verkennend disciplinair onderzoek naar mogelijke verspreiding van ontvangen pornografische e-mail. Geen bevestiging gevonden dat dit door de ontvanger verder was verspreid.


· TIO: Verkennend onderzoek in verband met aangifte van aanranding c.q. schennis der eerbaarheid door een onbekend persoon, die later werd herkend in politie-uniform langs de autosnelweg. Onderzoek in samenwerking met het Korps Landelijke Politie Diensten naar de identiteit leverde geen resultaat op.


· TIO: Disciplinair onderzoek van ongewenst gedrag naar collegas door een 39-jarige aspirant-agent. Na onderzoek geen maatregelen.


· Een 48-jarige hoofdinspecteur kreeg na een disciplinair onderzoek een schriftelijke berisping wegens het ten onrechte heenzenden van een verdachte.


· Een 47-jarige inspecteur kreeg na een disciplinair onderzoek een schriftelijke berisping vanwege eigenmachtig optreden tijdens een opsporingsonderzoek en het frequent overtreden van de maximumsnelheid.


· Van een 27-jarige verkeersassistent werd na een disciplinair onderzoek een week verlof ingetrokken wegens onverantwoord en onbehoorlijk rijgedrag.


· Van een 55-jarige medewerker van een ondersteunende afdeling werd wegens wangedrag naar zijn collegas twee dagen verlof ingetrokken.


· Een 45-jarige hoofdagent kreeg na een disciplinair onderzoek wegens ongewenste omgangsvormen twee periodieken vermindering van salaris opgelegd gedurende twee jaren.


· Twee brigadiers van respectievelijk 50 en 51 jaar werden wegens ongepast gedrag overgeplaatst naar een andere afdeling.

Helmond: Verkeerscontroles
Vandaag zijn bij verkeerscontroles, gehouden op de Kanaaldijk Zuid West en de Mierloseweg, 36 bestuurders bekeurd voor het niet dragen van de autogordel. Een bestuurder kreeg een bekeuring voor het bellen tijdens het rijden.