Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 17 januari 2003

Groenen tevreden met kwaliteitsverbetering van de asielprocedure


In de regeringsverklaring was afgesproken dat de asielprocedure zou worden ingekort, verbeterd en vereenvoudigd, met behoud van alle rechten van verdediging. Vandaag heeft de Ministerraad twee Koninklijke besluiten goedgekeurd die een kwaliteitsverbetering van de bestaande asielprocedure inhouden.

Nadat reeds eerder duidelijk was geworden dat een grondige hervorming van de asielprocedure er niet zou komen, werd op initiatief van de groenen en de PS gewerkt aan de voorbereiding van twee Koninklijk Besluiten die een eerste stap in de kwaliteitsverbetering van de huidige asielprocedure garanderen. Tot op vandaag verwerken de Dienst Vreemdelingenzaken en het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen de asielaanvragen volgens een procedure die geen rechtsbasis heeft. De nieuwe KB's zorgen niet alleen voor de rechtsbasis van de bestaande praktijk, en bijgevolg voor meer rechtszekerheid, maar bevatten ook enkele verbeteringen die de positie van de asielzoeker versterken. Er wordt bijvoorbeeld voorzien dat elke asielzoeker na de beslissing van de Dienst Vreemdelingenzaken een samenvatting krijgt van de belangrijkste feiten die de basis vormen van zijn asielaanvraag. De asielzoeker heeft bovendien de garantie minstens eenmaal te worden gehoord bij het Commissariaat en krijgt de kans om tegenstrijdigheden in zijn relaas te verduidelijken.

Agalev en Ecolo stellen met tevredenheid vast dat de meerderheidspartijen hierover een akkoord hebben bereikt en zijn ervan overtuigd dat deze KB's een eerste stap betekenen in de versterking van de rechtspositie van de asielzoeker.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger
0476 68 71 35

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be