D66

Schaf de nertsenfok af

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

17-01-2003 - D66-Kamerlid Boris van der Ham en Gerdi Verbeet (PvdA) zullen een initiatiefwetsvoorstel indienen om de pelsdierfokkerij in Nederland te verbieden. Beide indieners keren zich daarmee tegen de plannen van CDA/VVD/LPF om het wetsvoorstel 'verbod op de pelsdierhouderij' in te trekken.

Van der Ham stelt dat een grote meerderheid van de Nederlandse bevolking niet wil dat er dieren worden gefokt alleen vanwege hun vacht. Over deze kwestie wordt nu al jaren gediscussieerd, en vraagt om duidelijkheid. Van der Ham: "Als de minister het wetsvoorstel niet durft in te dienen, doen wij het zelfl"

Voormalig D66-Landbouwminister Brinkhorst had een wetsontwerp gemaakt om de nerstenfokkerij in 10 jaar af te bouwen. Dit op aandringen van de Kamer door de motie Swildens-Rozendaal. Bij de tot standkoming van het CDA/VVD/LPF-kabinet kwam de wet echter onder druk te staan. Toen minister Veerman een aantal maanden geleden in een brief aan de Kamer aankondigde dat hij het voorstel zou intrekken, sprak Van der Ham al uit dat hij de wet in dat geval meteen zelf zou indienen. Verbeet sloot zich aan bij zijn initiatief.

De indieners van het wetsvoorstel hopen in de loop van 2003 het voorstel te kunnen behandelen in de Tweede Kamer.