Gemeente Deventer

Voorkomen huisuitzettingen

Samenwerking gemeente deventer en woningcorporaties moet Huisuitzettingen voorkomen

De drie grootste Deventer woningcorporaties en de gemeente Deventer gaan samenwerken om huisuitzettingen van mensen met huurschulden te voorkomen. Wanneer huurders gebruikmaken van het aanbod voor hulp bij het oplossen van hun huur- en andere schulden, zullen de corporaties de incassomaatregelen tijdelijk stilleggen. Daardoor worden huisuitzettingen voorkomen. Hierover heeft de gemeente afspraken gemaakt met de woningcorporaties Rentré Wonen, Woonunie en Hanzewonen.

De corporaties gaan huurders met betalingsproblemen tijdig verwijzen naar het Budget Advies Bureau Deventer, kortweg: BAD. Dit bureau, dat onderdeel uitmaakt van de sector Sociale Voorzieningen van de gemeente, houdt zich bezig met het oplossen van lastige schuldensituaties. Door een vroegtijdige verwijzing wordt de kans nog iets aan de schulden te kunnen doen vergroot. Wanneer mensen te lang wachten met het vragen om hulp bij schuldenproblemen, dan zijn de schulden vaak al zo hoog opgelopen dat een goede aflossingsregeling vaak niet meer haalbaar is. In die gevallen zijn huisuitzettingen vaak niet meer te voorkomen.

De deelnemende corporaties, samen verantwoordelijk voor vrijwel alle sociale woningbouw in Deventer, zullen op het moment dat aantoonbaar hulp gezocht wordt bij het BAD hun incassomaatregelen tijdelijk beëindigen. Hierdoor is te voorkomen dat er dure incassomaatregelen, zoals het inschakelen van een deurwaarder, moeten worden genomen.