Provincie Noord-Holland

Provincie legt bus- en fietsbrug over A4 aan

Gedeputeerde staten hebben ingestemd met de aanleg van een bus-en fietsbrug over de A4 tussen De Hoek en de Kruisweg in de gemeente Haarlemmermeer. De brug is de start van de aanleg van de zijtak van de Zuidtangent tussen Hoofddorp, Aalsmeer en Uithoorn. De provincie draagt 741.000 bij, op een totaalbegroting van circa 18 miljoen.

De brug over de A4 is de start van de aanleg van de zijtak van de Zuidtangent tussen Hoofddorp, Aalsmeer en Uithoorn. Door de brug kunnen ook de bussen vanuit Alphen aan de Rijn via de vrije busbaan de luchthaven bereiken. De brug en de zijtak van de Zuidtangent zijn belangrijke onderdelen van het RegioNet, het plan voor hoogwaardig openbaar vervoer in de noordelijke Randstad.

De provincie zal het initiatief nemen om samen met de gemeenten Haarlemmermeer, Aalsmeer en Uithoorn en het ROA de gehele zijtak te realiseren. Dat is dus inclusief vervolgtrajecten vanaf de Kruisweg in de richting van Aalsmeer en Uithoorn, waar de zijtak zal aansluiten op de bestaande busbaan in de richting van Mijdrecht.

In het project nemen de gemeente Haarlemmermeer, de luchthaven Schiphol, de stichting Mainport en Groen en het SADC (Ontwikkelingsorganisatie t.b.v. Schiphol) deel. De aanleg van het project kost circa 18 miljoen. Hiervoor worden subsidies verstrekt vanuit het Roa (Gebiedsgewijze Aanpak Schiphol) en het Bereikbaarheidsoffensief Noordelijke Randstad, de rijksoverheid (realisering groen rond de luchthaven), de gemeente Haarlemmermeer en de luchthaven Schiphol. De provincie draagt 741.000 bij uit eigen middelen.

Gedeputeerde De Boer kon tijdens de behandeling van de bestuursovereenkomst N201 gisteren in provinciale staten al melding maken van de plannen voor de aanleg van de busbrug. Provinciale staten vinden het belangrijk naast het verbeteren van de infrastructuur ook snel te komen tot hoogwaardig openbaar vervoer in het gebied. Provinciale staten hebben eerder al middelen beschikbaar gesteld voor verbetering en uitbreiding van de Zuidtangent. Vanuit deze middelen wordt de eigen bijdrage van de provincie gedekt.

De provincie Noord-Holland neemt het opdrachtgeverschap van de uitbreiding van de Zuidtangent op zich. Een voorstel van deze strekking zal aan provinciale staten ter goedkeuring worden voorgelegd.

Inlichtingen: Bert Cops, tel. (023) 514 52 44
Inlichtingen voor de pers: Laurian Zwart, tel. (023) 514 44 58

Sacha Boedijn 17-1-2003 15:38:00