Nieuwsbericht

vrijdag, 17 januari 2003, 17.15 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Sluipverkeer
Alkmaar, donderdag 16 januari 2003.
In de middag werd door de politie het sluipverkeer gecontroleerd op de Achtergeest. 4 bestuurders kregen een bekeuring wegens het rijden in strijd met een geslotenverklaring, 1 voor het rijden zonder gordel en
1 wegens het rijden zonder bromfietscetrificaat.

Verkeerscontrole
Alkmaar, donderdag 16 januari 2003.
In de middaguren werd een verkeerscontrole gehouden op de Willem de Zwijgerlaan. Hierbij werden 12 bekeuringen uitgeschreven onder andere wegens het niet dragen van de autogordel, het niet beschikken over een bromfietscertificaat en het rijden zonder rijbewijs.

Aanrijding met letsel
Alkmaar, donderdag 16 januari 2003.
Omstreeks 19.30 uur vond er een aanrijding plaats op de T-kruising Stalpaertstraat-Reviusstraat. Een 33-jarige automobilist uit Alkmaar reed frontaal op een 18-jarige snorfietser eveneens uit Alkmaar. De automobilist kwam uit de richting van de Koelmalaan en ging bij de T-kruising linksaf. Hij verleende bij het afslaan geen vrije doorgang aan de hem tegemoetkomende snorfietser die rechtdoor reed in de richting van de Koelmalaan. De snorfietser voerde vermoedelijk geen licht. De snorfietser raakte gewond en moest per ambulance ter behandeling worden vervoerd naar het ziekenhuis in Alkmaar. Zijn snorfiets raakte total loss. De auto raakte aan de voorzijde beschadigd.

Drankrijder
Heiloo, vrijdag 17 januari 2003.
Bij een routinecontrole aan de Pastoor van Muijenweg werd een 26-jarige automobilist uit Heiloo betrapt op het rijden met drank op. Aan het bureau blies hij 580 ug/l. Hij mocht zijn rijbewijs inleveren.

Portemonnee en passen weg bij inbraak
Alkmaar, vrijdag 17 januari 2003.
In een woning aan de Metiusgracht is vannacht ingebroken. De dader kwam binnen door met een steekvoorwerp de slotschoot van de voordeur terug te duwen. De deur zat niet op het nachtslot. Uit de woning werd een tas met paparassen en een mobiele telefoon weggenomen.

Video-auto
Zuidschermer, vrijdag 17 januari 2003.
De onopvallende video-auto van de verkeerspolitie deed vanmorgen op de Westdijk goede zaken. Op de Westdijk doen zich regelmatig ongevallen voor wegens gevaarlijk inhalen. Tussen 06.30 en 10.00 uur werd het rijgedrag van diverse automobilisten geobserveerd. Zeven van hen haalden ter hoogte van de kruising met de Boekelerweg in en maakten daarbij gebruik van het verboden verdrijvingsvlak of een verkeerd voorsorteervak. Eén bestuurder reed 120 km/u op de Westdijk waar 100 is toegestaan. Alle bestuurders zijn aan de kant gezet en bekeurd.

'Wheely' beloond met inbeslagname
Alkmaar, vrijdag 17 januari 2003.
Omstreeks 13.00 uur stond een onopvallende motorsurveillant op de N245 voor het rode verkeerslicht bij de kruising met de Laan van Darmstadt en de Keesman te wachten. Plotseling stak een enthousiaste bromfietser op een bijzondere manier de kruising over. Hij maakte een 'wheely' over het kruisingsvlak. Daarbij reed hij alleen op zijn achterwiel. Hij reed snel en het leverde gevaarlijk weggedrag op. De bestuurder, een 18-jarige jongeman uit Bergen, reed met hoge snelheid richting Sint Pancras. Op de Bovenweg kon de motoragent de jongen staande houden. Zijn bromfiets werd overgebracht naar het bureau en zal technisch onderzocht worden.

NOORDKOP

Dodelijk ongeval
Anna Paulowna, vrijdag 17 januari 2003.
Omstreeks 08.00 uur vond er een aanrijding met dodelijke afloop plaats op de Middenweg, nabij de begraafplaats. De Middenweg is ter plaatse een rechte, smalle weg. Op die weg kwamen een tractor met aanhangwagen en een bromfiets elkaar tegemoet. Door onbekend gebleven oorzaak kwam de bestuurder van een bromfiets, een 33-jarige man uit Anna Paulowna, iets op de weghelft van de tractor die werd bestuurd door een 47-jarige man uit Waarland. Na de frontale botsing kwam de bromfietser terecht in de sloot rechts naast hem. Hij was op slag dood. De technische afdeling van de groep verkeer stelt een nader onderzoek in naar de toedracht van de aanrijding.

Als is de leugen nog zo snel..
Den Helder, donderdag 16 januari 2003.
Omstreeks 22.40 uur reed een 20-jarige automobilist uit Den Helder, na cafébezoek, met een flinke snelheid door de Emmastraat. Hij moest uitwijken voor een bloembak en verloor daarbij de macht over het stuur. Via een lantaarnpaal botste de auto tegen de voorgevel van een woonhuis. De paal raakte verbogen en de muur van het huis licht ontzet. Hierna stapte de bestuurder uit en rende hij weg. Kort hierna kreeg de politie een telefoontje van de eigenaar van de auto. Hij had, zo verklaarde hij, zijn auto onder dwang moeten afgeven aan twee onbekende mannen in een coffeeshop. Toen de agenten met de eigenaar in de dienstauto op zoek gingen naar de mogelijke daders reden ze ook langs de Emmastraat waar de auto nog tegen de gevel stond. De eigenaar werd toen door omstanders herkend als degene die zelf de aanrijding had veroorzaakt. De 'aangever' werd vervolgens aangehouden. Hij blies aan het bureau twee maal de toegestane hoeveelheid (445 ug/l, maximaal 220 toegestaan). Zijn rijbewijs werd ingenomen. Hij gaf toe dat hij in paniek had verzonnen dat zijn auto was gepikt.

Oplettende buren schakelen politie in
Den Helder, donderdag 16 januari 2003.
Omstreeks 19.00 uur kreeg de politie de melding van buren van een 73-jarige vrouw uit Doorzwin dat zij geen gehoor bij haar kregen. Er brandde wel licht in de slaapkamer en de post zat nog in de brievenbus. Ze kregen de voordeur met een sleutel niet open omdat de haken nog op de deur zaten. Agenten hebben vervolgens een ruit van de voordeur vernield en zijn naar boven gegaan. Op de slaapkamer lag de vrouw in hulpeloze toestand. Zij had een ernstige bloeding. Omdat zij tevens suikerpatiënt is was zij er slecht aan toe. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar opgenomen. Ze is buiten levensgevaar.

Winkeldief aangehouden
Schagen, donderdag 16 januari 2003.
Omstreeks 16.00 uur hield de politie een 31-jarige man uit Alkmaar aan op de Gedempte Gracht. De man had kort hiervoor bij een kledingzaak aan de Nieuwe Laagzijde kleding gestolen. Toen hij daarop werd aangesproken door het winkelpersoneel sloeg hij wild met krukken in het rond die hij bij zich had. Om niet geraakt te worden moesten ze de man op krukken laten gaan. Op soortgelijke wijze had hij een dag ervoor ook al een broek en een trui meegenomen zonder te betalen. De man werd ingesloten in het bureau van Den Helder. Hij mag daar nog enkele dagen blijven omdat hij openstaande geldboetes wegens andere delicten niet kan betalen.

Inbraak woning
De Cocksdorp, donderdag 16 januari 2003.
Tussen afgelopen zondag en vandaag is er ingebroken in een woning aan de Stengweg. De daders zijn de woning binnengekomen na het vernielen van een ruit van de achterdeur. Er werd een draagbare radio weggenomen.

Drie bonnen bij korte snelheidscontrole
Den Burg, vrijdag 17 januari 2003.
Twee agenten hebben met behulp van de Laserpatrol tussen 13.30 en 14.00 uur automobilisten op hun snelheid gecontroleerd op de Pontweg. Drie van hen reden sneller dan de toegestane 60 km/u en kregen na staandehouding een bon. Ze reden respectievelijk 82, 82 en 85 km/u.

WESTFRIESLAND

Verdachte diefstal fluitschip aangehouden
Hoorn, vrijdag 17 januari 2003.
Vrijdagochtend in alle vroegte is een 37-jarige inwoner van Hoorn aangehouden die ervan verdacht wordt het fluitschip te hebben gestolen uit een Hema-vestiging aan de Gouw in Hoorn in de nacht van 5 op 6 oktober 2002. Bij deze inbraak werd een schaalmodel van een Fluitschip buitgemaakt. Dit model is eigendom van het Westfries Museum. De directeur van het museum heeft vervolgens een beloning van 500 euro uitgeloofd als de boot terugkwam. Op 16 oktober heeft de directeur het schip teruggekregen door deze op het ABC-terrein in Hoorn om te ruilen met de 500 euro die hij beloofd had. Het schip was daar in een greppel neergelegd door twee verdachten. Deze twee mannen zijn op 10 december aangehouden. Dit waren een 35-jarige en een 51-jarige inwoner van Hoorn. Na verhoor bleek dat de 51-jarige man het schip een aantal dagen in bezit heeft gehad en met de directeur van het museum een afspraak maakte het schip voor 500 euro om te ruilen. Om het schip naar het ABC-terrein te vervoeren waar de 500 euro in ontvangst werd genomen had hij de hulp van de 35-jarige man nodig. Na verhoor bleek dat zij niet de daders van de diefstal waren. Een andere man had het schip gestolen en dezelfde avond bij de 51-jarige man uit Hoorn gebracht en daar laten staan. Die wist niet wat hij met de boot moest doen en belde het Westfries Museum om de boot om te ruilen nadat de directeur 500 euro bood. Op vrijdag 17 januari is de 37-jarige hoofdverdachte van de diefstal van het fluitschip aangehouden. De politie is op het spoor van deze man gekomen na verhoor van de twee eerdere verdachten. De man is in verzekering gesteld.

Een nipje teveel
Obdam, donderdag 16 januari 2003.
Een 19-jarige automobilist uit Lutjebroek werd omstreeks 20.15 uur op de Dorpsstraat gecontroleerd op alcoholgebruik. Hij blies aan het bureau 240 ug/l (tot 220 toegestaan). Voor dat slokje teveel krijgt hij een boete van 190,-.

Auto's gestolen
Hoorn, vrijdag 17 januari 2003.
Vanmorgen ontdekte een bewoner van een woning aan de Westerdijk dat zijn auto in de afgelopen nacht voor zij deur was weggenomen. Het gaat om een grijze personenauto van het merk Alfa Romeo, type 33 en voorzien van het kenteken ZR-67-BV.
Omstreeks 13.50 uur werd een groene personenauto van het merk Peugeot, type 306 en voorzien van het kenteken HG-GF-39 gestolen vanaf het Kleine Oost. De bestuurder had de auto met draaiende motor en de sleutel in het contactslot even onbeheerd achtergelaten om een pakketje af te leveren.