Gemeente Zeist

Skate- en skeelerverbod Belcour e.o.

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij hebben besloten om ingevolge artikel 2.4.7. a van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) Zeist 2002 "BELCOUR e.o." aan te wijzen als gebied waar het is verboden om te skaten en te skeeleren.

Aanleiding tot dit besluit
Er zijn in toenemende mate klachten over het skaten in Belcour door (groepen) jongeren. Dit zorgt voor ergernis bij het winkelend publiek, geluidsoverlast voor bewoners en winkelend publiek en het leidt bij sommige vormen van skaten tot beschadiging van gemeentelijke en particuliere eigendommen. Belcour is voor veel jongeren bij uitstek geschikt voor skaten door de hoogteverschillen, obstakels en het aanwezige publiek. Maar uiteindelijk acht de gemeente het belang van het voorkomen van overlast en beschadiging zwaarder wegen. Het gebied Belcour e.o. moet ruim worden opgevat en bevat het gebied gelegen tussen 1e Hogeweg, Slotlaan, Weeshuislaan en Voorheuvel.

Belanghebbenden hebben hun zienswijze over dit voorgenomen besluit conform de bepalingen in afdeling 3:4 van de Algemene Wet Bestuursrecht na een eerdere bekendmaking in de afgelopen zomer naar voren kunnen brengen. Verschillende reacties zijn ontvangen. Na een zorgvuldige afweging van belangen is besloten om het voornemen om het verbod uit te vaardigen toch uit te voeren. Degenen die hebben gereageerd op het voornemen hebben het gemotiveerde besluit toegezonden gekregen. Het besluit ligt vanaf vandaag ter inzage in de Publiekshal maar kan ook per e-mail worden opgevraagd via r.scheffer@zeist.nl.

Besluit
De gemeente heeft definitief besloten om over te gaan tot het overeenkomstig artikel 2.4.7. a van de APV Zeist 2002 aanwijzen van het gebied Belcour e.o., als gebied waar het is verboden om te skaten en te skeeleren. Het gebied "Belcour e.o." is aangegeven op een plattegrond, welke deel uitmaakt van het besluit. Verder zal het verbod met enkele verbodsborden ondersteund worden.

Bekendmaking en handhaving
Aan de skaters en skeelers zal in een door de gemeente op te stellen "populaire versie" (uit te delen door toezichthouders/politieagenten en surveillanten) kort worden aangegeven wat de inhoud van het besluit is. Ook worden verbodsborden geplaatst. De politie zal met behulp van de toezichthouders en politiesurveillanten optreden bij overtredingen van het skate- en skeelerverbod. De eerste twee weken treedt de politie nog waarschuwend op. Na 5 februari a.s. deelt de politie bij overtreding van het verbod direct boetes uit.

Bezwaarmogelijkheid
Ingevolge het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden tegen dit besluit binnen zes weken na verzending c.q. deze publicatie een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders van Zeist, Postbus 513, 3700 AM te Zeist. Daarnaast kan na de indiening van het bezwaarschrift een verzoek om voorlopige voorziening worden gedaan bij de president van de rechtbank van Utrecht, Postbus 13023, 3507 LA te Utrecht. Hiervoor is griffierecht verschuldigd. Dit bedraagt voor natuurlijke personen: ¤ 109 en voor rechtspersonen: ¤ 218. Indien men financieel niet in staat is dit bedrag te betalen, kan men daaromtrent een verklaring vragen bij de gemeentelijke sociale dienst. In voorkomende gevallen kan men dan kosteloos of tegen betaling van een inkomensafhankelijke eigen bijdrage procederen.