Gemeente Zeist

Uitkomsten controles brandveiligheid HORECA

De afgelopen maanden zijn er verschillende controles uitgevoerd onder horecagelegenheden door de brandweer in samenwerking met de politie en de Milieudienst Zuid oost Utrecht. De resultaten van de controle op brandbeveiligheidsvoorschriften zijn op 7 januari jl. bekendgemaakt aan de raadscommissie Bestuur. Daarbij is besloten om de bevindingen op deze informatiepagina te publiceren.

De panden zijn gecontroleerd op:

- is een voor (toezicht op) de gebruiksvoorwaarden verantwoordelijk persoon aanwezig;
- is het aantal bezoekers overeenkomstig de gebruiksvergunning;
- zijn de voorzieningen voor brandmelding en brandbestrijding gebruiksgereed en bereikbaar;
- zijn brandslanghaspels en blusmiddelen goed zichtbaar: aangeduid en gekeurd;
- is de brandweeringang goed te betreden;

- zijn vluchtwegen vrij van obstakels en voldoende stroef;
- ligt de vloerbedekking vast en veilig op de vloer;
- zijn nooduitgangdeuren ogenblikkelijk te openen;
- brand de transparantverlichting, vluchtwegaanduiding of is deze goed verlicht.
Kanttekeningen
De controle betreft een uitgebreide steekproef. Niet alle horeca-inrichtingen zijn bezoch. Het is een momentopname. Op basis van de rapportage en de recente publiciteit mag worden verwacht dat een groot aantal bedrijven inmiddels wel aan de voorschriften voldoet. Nu deze rapportage is gepubliceerd zijn de eventuele overtredingen van de voorschriften op gemelde punten ook voor een bezoeker zichtbaar, zodat hij of zij zelf de verantwoordelijkheid kan nemen om in een zaak te blijven.

Vervolg
De resultaten van een volgende naloopcontrole zullen ook worden gepubliceerd. Medio 2003 wordt het aantal controles opgevoerd in de horeca, maar ook in zorggebouwen, publieksgebouwen, e.d. Al naar gelang de aard en de herhaling van de overtreding van de brandveiligheidsvoorschriften wordt een sanctie bepaald.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de Brandweer, de heer J. van Dijk, tel. (030) 6987655 of de heer J. van der Bruggen, tel. (030) 6987673.