Gemeente Zwolle


VVD wil snel gebiedsgerichte oplossing voor N35


Datum uitgave: 17-01-2003

Onderwerp: verkeer & vervoer

VVD wil snel gebiedsgerichte oplossing voor N35

Op vrijdag 17 januari 2003 komt een zware delegatie van de VVD naar Zwolle.
De Minister van VROM, Henk Kamp, de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Melanie Schultz en de kamerleden Gert-Jan Oplaat en Pieter Hofstra komen om met Burgemeester Henk Jan Meijer, Wethouder Janco Cnossen de VVD-fractie en het bestuur te praten over de bereikbaarheid van Zwolle in het algemeen.
Met name Gert Jan Oplaat heeft zich als woordvoerder van de VVD bij de behandeling van de zogenaamde Spoedwet ingezet voor de bereikbaarheidsmaatregelen voor de A28. En met succes. Hierdoor kan binnen de gestelde tijd begonnen worden met de benuttingmaatregelen op de A28.
De VVD wil dat voor de structurele maatregelen voor de A28 het college met het Samenwerkingsverband Noord Nederland (drie noordelijke provincies) en andere regionale partners een krachtige aanzet voor de lobby organiseert. De lobby voor de A28 ligt op achterstand ten opzichte van de A1, A12 en A50. De structurele aanpak van deze wegen geniet een hogere prioriteit bij Rijk en Rijkswaterstaat. De VVD wil dat die achterstand wordt ingehaald.

Een goede doorstroming op de A28 is niet alleen voor deze weg zelf van belang maar ook voor andere knelpunten in Zwolle. Een van die knelpunten is de regionale ontsluiting via de N35 die nu via de Ceintuurbaan loopt. De Ceintuurbaan is daarmee het sluitstuk van de verbinding tussen de A28 en het Oosten van de provincie Overijssel. De Zwolse Raad heeft zich echter nog niet duidelijk uitgesproken over een definitieve oplossingsvariant. De gewenste richting die in een motie is vastgelegd is de verdiepte aanleg van de Ceintuurbaan. De VVD is hier altijd tegen geweest. Tijdens de begrotingsbehandeling werd duidelijk dat ook het College de verdiepte Ceintuurbaan eindelijk van tafel veegt. Naast de Vechtdalvariant werd door het college heel voorzichtig een tweede variant aangedragen. In deze variant wordt veel van het verkeer van de N35 afgewikkeld over de IJsselallee. Om het knelpunt op korte termijn weg te werken lijkt dit een acceptabele verkeerskundige oplossing, maar voor de lange termijnoplossing wil de VVD graag dat bij de keuze voor de oplossing niet alleen vanuit de verkeersproblematiek wordt geredeneerd. Ook toekomstige ontwikkelingen en de beoogde kwaliteit van het gebied moeten in die keuze worden meegenomen. Maar wel snel graag. De VVD wil daarom dat er spoedig gewerkt gaat worden aan een integrale en gebiedsgerichte oplossing voor de bereikbaarheid van Zwolle noord en de aansluiting
N35-A28.

Bron: VVD
Datum van 17-01-2003 tot 23-01-2003