Gemeente Woudenberg


Mantelzorgmarkt in Woudenberg

Op maandag 17 januari 2003 wordt in Cultureel Centrum De Camp een mantelzorgmarkt gehouden. De markt is bedoeld voor iedereen die mantelzorg verleent of meer wil weten over (het verlenen van) mantelzorg. De mantelzorgmarkt is gratis toegankelijk en duurt van 13.00 tot 17.00 uur.

Steunpunt Mantelzorg is gestart!
Mantelzorg, wat is het? Iedereen die een zieke, gehandicapte of hulpbehoevende (in de directe omgeving) verzorgt, is een mantelzorger. Meestal gaat het om de zorg voor een naast familielid, zoals de zorg voor een partner, vader, moeder of kind. Deze hulp wordt meestal verleend uit liefde of persoonlijke betrokkenheid en komt in allerlei vormen voor. Bij ernstig zieken kan de mantelzorg oplopen tot vierentwintig uur per dag, waarbij één persoon de centrale mantelzorger is. Ook komt het voor dat er meer mensen betrokken zijn bij de zorg. Zij zorgen dan met elkaar voor het huishouden en komen regelmatig langs om de nodige hulp te verlenen.

Mantelzorg overkomt je! Vaak is de zorg voor de ander geleidelijk gegroeid en een vast onderdeel geworden van het dagelijks leven. Maar het komt ook voor dat iemand van de één op de andere dag mantelzorger wordt. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding of ernstig ongeval van een naast familielid. Een belangrijk punt is dat zon situatie het leven drastisch kan veranderen.

Waar kunt u terecht? Veel mensen die voor een ander zorgen, hebben op een gegeven moment behoefte aan steun van anderen. Wie hiermee niet te lang wacht, kan overbelasting voorkomen. Voor emotionele steun zijn familie en vrienden van groot belang, maar lang niet iedereen heeft die contacten. Het Steunpunt Mantelzorg in Woudenberg is speciaal voor iedereen met vragen op het gebied van mantelzorg! U kunt bij het Steunpunt Mantelzorg terecht voor:

*

Een luisterend oor;
Als u uw verhaal wilt vertellen en emoties wilt delen met een ander, kan een gesprek met een medewerker van het steunpunt een steuntje in de rug zijn. Het steunpunt wil in de toekomst ook bijeenkomsten gaan organiseren waar mantelzorgers ervaringen kunnen uitwisselen. Zo organiseert het Steunpunt op maandag 17 februari 2003 van 13.00-17.00 in sporthal De Camp een mantelzorgmarkt. Deze markt is bedoeld om betrokken organisaties en mantelzorgers op een informele manier met elkaar in contact te brengen om informatie en ervaringen uit te wisselen

*

Informatie en advies;
U kunt bij het Steunpunt informatie en advies krijgen over voorzieningen en regelingen die voor mantelzorgers van belang kunnen zijn. Het Steunpunt wil ook themabijeenkomsten gaan organiseren.
*

Praktische ondersteuning;
Het Steunpunt kan u informeren en in contact brengen met vrijwilligersorganisaties. Daarnaast kan het Steunpunt u assisteren bij het aanvragen van hulp en voorzieningen.

Mantelzorgers uit de gemeente Woudenberg kunnen contact opnemen met het Steunpunt Mantelzorg Woudenberg, gevestigd bij het Zorgloket in Woudenberg, gemeentehuis Woudenberg, Parklaan 1, 3930 EA Woudenberg. Telefoon 033-2865044. Het Steunpunt is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 09.00-12.00 uur, in principe alleen telefonisch, of op afspraak.