MUSEON

Scholieren kunnen in Museon tentoonstelling maken

Op 17 januari opent Jacqueline Jurna, directrice HCO, het studiecentrum in het Museon in het bijzijn van Bart Fehmers, directeur IBM Nederland. De studieruimte voor het Haags primair- en voortgezet onderwijs in het kader van CKV-onderwijs is door de schenking van computers van IBM nu klaar voor gebruik.

Het studiecentrum bestaat uit een groepsruimte, een studiedepot, naslagwerken en IBM-computers met internetverbinding en collectie-informatie. In een aantal lessen en projecten voor voortgezet onderwijs maken leerlingen kennis met de collectie van het Museon en moeten zij voorwerpen selecteren, onderzoeken en beschrijven. Per vakgebied staan ongeveer 40 voorwerpen in het studiedepot. De leerlingen kunnen voorwerpen uit het studiedepot kiezen. Het bijzondere hieraan is dat zij echte museale voorwerpen in hun handen mogen nemen en van dichtbij kunnen bestuderen.

Daarnaast kunnen leerlingen op zoek gaan naar achtergrondinformatie. Dit doen zij deels via naslagwerken en deels via het digitale collectieregistratie systeem van het Museon, in een aparte database waarin de bovengenoemde studiecollectie is beschreven. Kortom, het studiecentrum biedt gelegenheid om een totaal project vorm en inhoud te geven.

Een groot deel van de activiteiten zal onder leiding van een van de educatoren van het Museon plaatsvinden. Het gaat hierbij om de projecten 'Van Museon tot themakoffer', 'Het voorwerp als informatiebron' en 'Ontwerp een tentoonstelling'. Voor individuele leerlingen of kleine groepjes van het voortgezet onderwijs, die in het kader van het studiehuis onderzoek moeten doen, bestaat de mogelijkheid om op afspraak te werken in het studiecentrum.