Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-011

Den Haag, 17 januari 2003

Financiën start publieke consultatieronde wetsvoorstel Toezicht Trustkantoren

Het ministerie van Financiën start vandaag met een publieke consultatieronde over het concept-wetsvoorstel waarmee integriteittoezicht op trustkantoren wordt geïntroduceerd. Het wetsvoorstel is een van de actiepunten uit de nota "Integriteit Financiële sector en terrorismebestrijding".

Trustkantoren zijn kantoren die voor andere, veelal internationaal opererende, ondernemingen het beheer voeren over vennootschappen en rechtspersonen. Het doel van het wetsvoorstel is het bevorderen van de integriteit van het financiële stelsel door regulering van de trustsector. Een belangrijk deel van de bestaande gedragsregels van bepaalde trustkantoren (waaronder het ken-uw-cliënt-principe) krijgt een wettelijke basis en daarmee algemene werking. Het wetsvoorstel levert daarmee een bijdrage aan de strijd tegen het witwassen van misdaadgelden (zoals gelden verkregen uit georganiseerde misdaad) via in Nederland gevestigde rechtspersonen.

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen na overleg met De Nederlandsche Bank die toezicht zal houden op de uitvoering van de wet, en na overleg met belangenvertegenwoordigers van trustkantoren (de Vereniging International Management Services en de Dutch Fiduciary Association). Deze belangenvertegenwoordigers en de Nederlandse Vereniging van Banken steunen de introductie van een wettelijk regime dat alle in Nederland opererende trustkantoren onder gelijksoortig integriteittoezicht stelt, omdat zo een belangrijke bijdrage wordt geleverd aan een gelijk speelveld en aan de kwaliteit van het trustbedrijf in Nederland. Met de consultatie wordt geïnteresseerden de mogelijkheid geboden een reactie te geven op het wetsvoorstel. De consultatie duurt tot 14 februari 2003.

De tekst van het concept-wetsvoorstel, de memorie van toelichting en informatie over hoe geïnteresseerden kunnen reageren is te vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/wtt