FORT ADVOCATEN

Minister mag inzage notulen Indisch overleg niet weigeren

Rechter: minister mag inzage notulen Indisch overleg niet weigeren

De bestuursrechter te Den Haag oordeelde onlangs dat de Minister van VWS niet de inzage had mogen weigeren in de notulen van de onderhandelingen tussen ambtenaren van diverse departementen met het Indisch Platform over 'Het Gebaar', een vergoeding door de Staat te betalen aan de Indische gemeenschap in Nederland (totaal + 160 miljoen euro).

Met steun van de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp heeft de 81-jarige Birmaspoorwegoverlevende, ir. A.E. Klaij uit Pijnacker dit in een beroepsprocedure afgedwongen met bijstand van de mrs. IJsendijk en Van Mierlo van Fort Advocaten te Amsterdam.

Inzage werd ook na een eerdere bezwaarprocedure geweigerd ondanks het advies van een commissie onder leiding van Prof.Mr. C.A.J.M. Kortmann de inzage wél te verstrekken.

De Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp strijdt ervoor dat de Nederlandse slachtoffers van de Jappenkampen worden gecompenseerd volgens de internationale norm (1) die hiervoor geldt en dat geen onderscheid wordt gemaakt tussen de door Japan en Duitsland vervolgden

De Stichting is van mening dat deze rechterlijke uitspraak de verwezenlijking van haar doel een stap dichterbij brengt.

Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkamp
Postbus 278
3760 AG SOEST
website: www.svjappenkamp.nl
e-mail: info@svjappenkamp.nl
Telefoon : 035-6989682

(1) De internationale norm voor Jappenkampslachtoffers bedraagt e 18.000,00 p.p. 'Het Gebaar' geeft e 1.361,00

17 jan 03 09:23