Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

VWS: Wachtlijsten verpleging en verzorging veel korter

Vrijdag 17 januari 2003, nummer 8

WACHTLIJSTEN VERPLEGING EN VERZORGING VEEL KORTER

De wachtlijsten in de Verpleging en Verzorging (V&V) zijn in het afgelopen jaar met 15% korter geworden. Op peildatum 1 november 2002 wachtten ruim 74.000 mensen op een plaats in een verpleeg- of verzorgingshuis of op zorg thuis. Op 1 oktober 2001 wachtten nog ruim 87.000 mensen op V&V zorg. De wachtlijsten voor zorg thuis waren 20% korter, voor een plaats in het verzorgingshuis was de wachtlijst met 9% gedaald en voor een plek in het verpleeghuis met 17%. Meer dan de helft van de wachtenden kreeg wel overbruggingszorg; dat is tijdelijke alternatieve zorg voor mensen die op de wachtlijst staan.

Het aantal wachtenden is fors afgenomen terwijl de vraag naar zorg juist sterk gestegen is. De daling van het aantal wachtenden in combinatie met de toename van de vraag is een succes van de hele sector. De actieve rol van de zorgkantoren en de zorgaanbieders heeft positief gewerkt en verdient een compliment.

Dit blijkt uit een brief die staatssecretaris Clémence Ross-Van Dorp van VWS vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. De staatssecretaris is verheugd dat het aantal wachtenden over de hele linie afneemt, maar vindt tegelijkertijd dat de aandacht niet mag verslappen en een extra inspanning gewenst is. De geïntensiveerde, AWBZ-brede, regionale aanpak van de wachtlijsten, gericht op concrete en harde afspraken met alle partijen in de regio, wil zij met kracht doorzetten. Deze aanpak houdt in dat een aantal regio's bij wijze van proef meer vrijheid krijgt als zij garanderen de wachtlijsten in hun regio op te lossen of drastisch terug te brengen.

In deze regionale aanpak van de staatssecretaris zal bijzondere aandacht worden besteed aan het creëren van voldoende mogelijkheden voor mensen om zolang mogelijk zelfstandig in hun vertrouwde omgeving te kunnen blijven wonen. Het gaat dan om een ondersteunend pakket van zorg en dienstverlening. Dit is vaak een beter alternatief dan een plaats in het verzorgingshuis. Met deze aanpak verwacht Ross het inkorten van de wachtlijsten voor verzorgingshuizen te versnellen.


-0-0-0-