Korps: Friesland, plaats: Fryslân 17-01-2003
Politieberichten 16/1 13.00 t/m 17/1 07.00 uur

Leeuwarden: twee verdachten aangehouden na burenruzie Woensdagavond omstreeks 23.00 uur zijn een 32-jarige inwoner van Leeuwarden en een 37-jarige inwoonster van Leeuwarden aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht bij een woning aan de Rameaustraat een aantal stenen over een schutting te hebben gegooid. De 32-jarige wordt ervan verdacht vervolgens bij het huis van de vrouw een raam en de buitenverlichting hebben vernield. Beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau en in de loop van donderdagochtend in vrijheid gesteld. De oorzaak van het incident zou liggen in een langslepende burenruzie. De gemeente Leeuwarden, politie en andere betrokken instanties werken aan een definitieve oplossing van de problematiek.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op donderdag omstreeks 14.15 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een warenhuis aan het Ruiterskwartier. De winkeldief heeft een digitale fotocamera meegenomen. Er is een signalement bekend van een mogelijke verdachte. Het zou gaan om een donker getinte man tussen de 20 en 25 jaar oud, 1.75 lang. Hij droeg een dikke gouden ring en lichte, lederen schoenen en een donkerrode bril. Aangifte werd gedaan door een 33-jarige inwoner uit Rijswijk.

Boksum: autoinbraak
Tussen woensdag 15 januari 23.30 uur en donderdag 16 januari 08.15 uur is er ingebroken in een auto die geparkeerd stond aan de Blessumerpaed. Men heeft een radio/cd-speler met navigatiesysteem meegenomen. Er zijn geen sporen van braak aangetroffen. Aangifte werd gedaan door een 48-jarige inwoner uit Boksum.

Leeuwarden: winkeldiefstal
Op donderdag omstreeks 17.00 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een supermarkt aan het Hoeksterpad. Winkelpersoneel had de verdachte, een 60-jarige inwoner uit Leeuwarden, reeds aangehouden en vervolgens overgedragen aan de politie. De verdachte had een pak yoghurt in zijn tas gestopt en had die niet afgerekend bij de kassa. Aangifte werd gedaan door een 38-jarige inwoner uit Leeuwarden.

Sneek: winkeldiefstal
Op donderdagavond om 19.25 uur heeft er een winkeldiefstal plaatsgevonden in een warenhuis aan de Oosterdijk. De politie heeft een verdachte aangehouden, het betreft een 42-jarige inwoner uit Sneek. De man had twee flesjes parfum meegenomen zonder die te betalen. Aangifte werd gedaan door een 54-jarige inwoner uit Sneek.

Leeuwarden: vernieling ruit, aanhouding verdachte Op donderdagavond omstreeks 20.00 uur heeft de politie een 21-jarige man uit Leeuwarden aangehouden in een sportcomplex aan de Archipelweg. De verdachte wilde iemand die in het gebouw aanwezig was spreken. Er werd gezegd dat hij dan even moest wachten tot na de les. Daarop sloeg hij met zijn rechterhand het raam van een deur in. De verdachte raakte daarbij licht gewond aan zijn hand.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
Op donderdagavond om 18.50 uur heeft er op de Groningerstraatweg een aanrijding met letsel plaatsgevonden tussen een bromfiets en een auto. De bromfietser, een 65-jarige inwoner uit Leeuwarden, stak de rijbaan over ter hoogte van de Anemoonstraat en gaf daarbij geen voorrang aan de 48-jarige automobiliste uit Dokkum die richting het centrum reed. De bromfietser raakte gewond en is met onbekend letsel met de ambulance overgebracht naar het MCL-zuid in Leeuwarden.

Leeuwarden: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd Op donderdagavond om 22.00 uur trof de politie aan de Groningerstraatweg een 51-jarige automobilist uit Leeuwarden aan. De man was met zijn auto in de berm geraakt. De politie vroeg hem mee te werken aan een blaastest. Op het politiebureau blies de man 650 ugl. De man kreeg een rijverbod van zeven uren opgelegd en zijn rijbewijs is ingevorderd.

Heerenveen: uitslaande brand busloods
Omstreeks 21.20 uur kreeg de politie de melding dat er een grote uitslaande brand was in de busloods van Arriva aan de Trambaan. De melding was gedaan door een 39-jarige werknemer van Arriva uit Joure. De brandweer kwam met vijf eenheden om de brand te blussen. Vanwege de redelijk harde westenwind was de eerste prioriteit te voorkomen dat de brand zich zou uitbreiden naar de achtergelegen huizen aan de Herenwal. Verder moest er rekening gehouden worden met gevaarlijke stoffen die vrij zouden kunnen komen bij de brand. Er zijn enkele kleine explosies geweest in de loods. De bewoners van 30 huizen aan de Herenwal zijn tijdelijk geëvacueerd en ondergebracht in Oenema State. Er was sprake van rookontwikkeling. Rond 22.30 uur had de brandweer de brand onder controle. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan, er is echter veel materiële schade. In de busloods stond een aantal bussen van de busmaatschappij Arriva. Er zijn in totaal een viertal bussen geheeld uitgebrand en ook een groot deel van de busloods is vernield. Meetploegen hebben geconstateerd dat er geen schadelijke stoffen zijn vrijgekomen bij de brand. Nadat de brand meester was konden de bewoners weer terugkeren naar hun woning. De exacte oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Oudehorne: eenzijdige aanrijding, rijden onder invloed Op donderdagavond omstreeks 22.00 uur kreeg de politie een melding dat er een aanrijding plaats zou hebben gevonden op de Oldeberkoperweg waarbij alcohol in het spel was. Ter plaatse zag de politie een 38-jarige automobilist bij zijn auto. De man had een verkeersbord omver gereden en was vervolgens in een grasveld tot stilstand gekomen. Daarbij heeft hij een hoofdwond opgelopen. De man werd gevraagd op het politiebureau mee te werken aan een blaastest. Uit die test bleek dat de man onder invloed van alcohol was, hij blies 600 ugl. Daarmee werd zijn rijbewijs in beslag genomen.

Leeuwarden: vernielingen, aanhouding verdachte
Op vrijdagmorgen omstreeks 01.15 uur kreeg de politie de melding dat er bij de Willemskade vernielingen werden gepleegd. De politie zag een verdachte man die volgens een 41-jarige getuige uit Leeuwarden enkele ruiten had vernield. De politie achtervolgde de man en kon hem op de Lange Marktstraat aanhouden. De verdachte, een 21-jarige inwoner uit Easterein, werd meegenomen naar het politiebureau. Tijdens de rit naar het politiebureau schold de man de politiemannen uit. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Akkrum: rijden onder invloed
Op vrijdagochtend omstreeks 01.36 uur heeft de politie een 33-jarige inwoner uit Akkrum staande gehouden aan de Leppedyk. De man werd gevraagd mee te werken aan een blaastest. Hij blies 450 ugl en kreeg daarmee een rijverbod van vier uren opgelegd. De zaak zal via Kort om worden afgehandeld.

Bureau Communicatie, 058 - 880 8272