European Commission

IP/03/62

Brussels, 16 January 2003

De Commissie en de lidstaten van de EU benchmarken nationaal onderzoekbeleid

De Europese Commissie en het Griekse voorzitterschap zullen op een tweedaagse conferentie die morgen in Athene begint de eerste uitgebreide resultaten bekendmaken van een programma waarin het onderzoek- en ontwikkelingsbeleid (O&O) is gebechmarkt. De analyse, die een bijdrage vormt tot de Europese onderzoekruimte, betrof het menselijk onderzoekpotentieel, openbare en particuliere investeringen in onderzoek, de impact van onderzoek op het concurrentievermogen en de werkgelegenheid, de productiviteit op wetenschappelijk en technologisch gebied en de manier waarop een O&O-cultuur en wetenschapsvoorlichting kan worden bevorderd. De deelnemers krijgen case studies voorgelegd over bijvoorbeeld succesvolle onderzoekclusters in Finland en effectief O&O-beleid in Oostenrijk.

"Benchmarking is leren door te vergelijken. De bedoeling is dat de lidstaten in staat worden gesteld hun onderzoekbeleid te verbeteren door hierin meer eenheid te brengen door informatie uit te wisselen en van elkaar te leren. Door in samenwerking met de lidstaten de beste praktijken te achterhalen en te verspreiden kunnen wij in Europa het O&O-klimaat verbeteren en de totstandbrenging van de Europese onderzoekruimte bevorderen, een echte interne markt voor wetenschap en kennis. Wij zijn nog ver verwijderd van de Europese onderzoekruimte en de doelstelling van Europa een motor van de groei van internationaal formaat te maken. Er moet nog veel worden gedaan en ik roep de lidstaten en de onderzoekwereld op om hun inspanningen te vergroten en samen met ons aan deze doelstellingen te werken," aldus Philippe Busquin, commissaris voor onderzoek.

De conferentie zal worden bijgewoond door vertegenwoordigers van de Commissie, het Griekse voorzitterschap, de lidstaten van de EU en van landen die met de onderzoekprogramma's van de EU zijn geassocieerd. Zij zullen de beste praktijken analyseren en de invoering ervan in heel Europa bevorderen. Dit past bij de vrijwillige "open coördinatiemethode" die is onderschreven door de Europese Raad van maart 2000 in Lissabon. De resultaten van de bijeenkomst zullen worden gebruikt in de volgende O&O-benchmarkingsronde.

Zoals is aangegeven in het overzichtsverslag van de Commissie aan de Europese Raad in het voorjaar neemt de "open coördinatiemethode" op onderzoekgebied een belangrijke plaats in als het erom gaat groeibevorderende investeringen van de openbare en particuliere sector te bevorderen.

Sommige van de eerste benchmarkingresultaten zijn al vertaald naar beleidsmaatregelen. De O&O-investeringen en de huidige groei daarvan volstaan niet om de doelstelling van de Europese Raad van maart 2000 in Lissabon te bereiken, namelijk Europa voor 2010 uit te bouwen tot de meest dynamische kenniseconomie. De oorzaak hiervoor moet vooral worden gezocht in de particuliere sector. De top van Barcelona in maart 2002 bouwde vooral voort op deze aanbeveling. Andere aanbevelingen worden op nationaal niveau besproken.

Potentiële onderwerpen voor de tweede benchmarkingsronde betreffen menselijk potentieel in het onderzoek in de industrie, mobiliteit van onderzoekers, tegengaan van de brain drain, wetenschappelijke loopbanen en opleiding van afgestudeerden. Bij de benchmarking van O&O zal ook rekening worden gehouden met de meer algemene doelstelling van de EU om de uitgaven aan onderzoek te verhogen tot 3% van het gemiddelde bruto binnenlands product (BBP) van Europa. Onderwerpen die zullen worden geanalyseerd, zijn bijvoorbeeld de financiering van universitair onderzoek, directe en indirecte ondersteunende maatregelen van de overheid om particuliere investeringen in O&O te stimuleren, technologieoverdracht en spin-offs van universiteiten, kweekvijvers en ondersteuning van het onderzoek in het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Lokale onderzoekclusters zijn een belangrijk aspect van de Europese Onderzoekruimte. Mogelijke factoren om in dit verband te benchmarken, zijn modellen voor O&O-clusters, sectorspecifieke onderzoekclusters en technologische platforms, universiteiten als drijvende kracht achter clusters, groepen en netwerken van MKB-bedrijven om de vorming van clusters te bevorderen en hightech MKB-bedrijven in de clustering van O&O.

Overheidsbeleid om meer bekendheid aan wetenschap te geven wordt beïnvloed door factoren als overheidsuitgaven, stimulerende overheidsmaatregelen op dit gebied en bewustmakingscampagnes als de nationale "wetenschapsweken". In de tweede benchmarkingsronde zal hieraan aandacht worden geschonken en zal worden onderzocht hoe goed de lidstaten erin slagen het publiek voor te lichten over wetenschap.

Meer informatie is te vinden op:

http://www.cordis.lu/rtd2002/era-developments/benchmarking.htm

http://www.cordis.lu/rtd2002/era-developments/athens.htm