Socialistische Partij

SP lanceert plan om kabel terug te kopen van UPC

16-01-2003 * Vandaag heeft de SP aan de Amsterdamse cultuurwethouder Hannah Belliot een uniek plan gepresenteerd om de kabel terug te kopen van UPC. Terugkopen kost de gemeente slechts 200 miljoen euro, terwijl de voorziening destijds voor 318 miljoen euro is verkocht. Volgens de SP moeten meer gemeenten overwegen de mislukte privatisering van de kabel terug te draaien.

Het SP-plan viel bij Belliot niet in slechte aarde. Ook zij weet dat de verkoop van de kabel aan UPC in Amsterdam desastreus heeft uitgepakt. TV-zenders zijn tegen de zin van de kijkers van het scherm gehaald, tarieven zijn tegen de afspraak in verhoogd en bij vragen en klachten is het bedrijf meestal onbereikbaar. Daarom is het voor de SP de hoogste tijd om de kabel terug te kopen.

De aandelen van het bedrijf zijn nog maar een fractie waard van het bedrag dat ze in maart 2000 opleverden, toen UPC zich voor het eerst op de beurs vertoonde. Bovendien heeft UPC een onvoorstelbaar hoge schuldenlast en ziet het er niet naar uit dat het bedrijf snel uit de financiële problemen komt. De gigantische problemen met UPC zijn een onvermijdelijk gevolg van de privatisering van een monopolyvoorziening.

Het voorstel om de kabel terug te kopen in Amsterdam, dient als voorbeeld voor heel Nederland. De SP roept dan ook alle gemeenten op om een vergelijkbaar plan op te stellen om zo deze publieke voorziening veilig te stellen.