European Commission

IP/03/50

Brussel, 15 januari 2003

Galileo zet zijn weg voort : Commissie gaat vooruit ondanks financieringsmoeilijkheden in de ESA

De toekomst van een programma zoals Galileo, waarvan het strategische belang door de Europese Raad meermaals werd onderstreept, kan niet worden vertraagd door de problemen die het Europees Ruimte-Agentschap momenteel doormaakt. Zoals Loyola de Palacio, Vice-voorzitter van de Commissie, onderstreept : «Gelukkig heeft de Commissie er sedert de in maart jongstleden door de Raad van de Europese Unie genomen beslissing zorg voor gedragen alles in het werk te stellen voor een snelle start van de activiteiten, hetgeen ons in staat zal stellen de termijnen te respecteren, met name de commerciële lancering van de GALILEO-diensten in 2008».

De Europese Commissie betreurt het afbreken van de onderhandelingen op het niveau van de Raad van het Europees Ruimte-Agentschap als gevolg van een meningsverschil tussen sommige landen over het uit het programma te halen industriële rendement. De Commissie hoopt dat de ESA in de komende maanden zijn financiële bijdrage, namelijk 550 miljoen op 5 jaar, zal kunnen vrijgeven.

De verontrustende vertraging in de besluitvorming in het Europees Ruimte-Agentschap heeft evenwel het programma niet al te zeer verstoord. Sedert de in maart jongstleden door de Raad van de Europese Unie genomen beslissing heeft de Commissie er zorg voor gedragen alles in stelling te brengen voor een snelle start van de activiteiten in het kader van de communautaire financiering ( 550 miljoen). Het tijdschema moet worden gerespecteerd om in 2008 de positiebepalingsdiensten van Galileo te leveren teneinde de markt voor satellietnavigatie in Europa en in de wereld optimaal te penetreren. Daartoe heeft de Commissie met name :

* de oprichting voorbereid van de Gemeenschappelijke Onderneming die de opdrachtgever voor Galileo zal zijn tijdens de ontwikkelingsfase (tot 2005). Zij heeft de eerste raad van toezicht voor de Gemeenschappelijke Onderneming bijeengebracht (25.11.2002), die toestemming heeft gegeven om te beginnen met de eerste betalingen uit de Communautaire begroting uit hoofde van de jaren 2001 en 2002, namelijk een bedrag van 240 miljoen van de 550 miljoen die in het kader van het budget van de Trans-Europese netwerken voor GALILEO zijn gereserveerd.

* het concessieschema opgesteld dat ertoe zal leiden dat dit jaar een oproep aan kandidaat-concessiehouders wordt gelanceerd met het oog op een selectie in 2004 om het programma te leiden tijdens de fasen van stationering van het systeem en commerciële exploitatie.
* een veiligheidscomité ingesteld en een voorstel opgesteld tot oprichting van de toekomstige veiligheidsautoriteit die het systeem zal begeleiden en de gesprekspartner zal zijn inzake derde landen, met name de Verenigde Staten.

* vorderingen gemaakt bij het sluiten van internationale akkoorden betreffende interoperabiliteit van GALILEO met het Amerikaanse GPS- en het Russische GLONAS-systeem en betreffende wetenschappelijke, technologische en industriële samenwerking met tal van derde landen, waaronder China, Canada en Australië.

Tenslotte heeft de mededeling van de Commissie van 25 september 2002 over Galileo de balans opgemaakt van de voortgang van het programma en de Vervoersraad in staat gesteld de definitie goed te keuren van de 5 diensten die het systeem zal aanbieden (open dienst, commerciële dienst, dienst beveiliging van mensenlevens, gereglementeerde openbare dienst en dienst opsporing en redding), op te nemen in de door de gemeenschappelijke onderneming en het Europees Ruimte-Agentschap te lanceren aanbestedingen bij inschrijving.