Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland

Datum: 17 jan. 2003
P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT NOORDWEST-VELUWE

Epe - winkeldieven achtervolgd
De bedrijfsleider van een elektronicazaak aan de Hoofdstraat in Pee heeft donderdagmiddag twee jongens achtervolgd die kort daarvoor uit de vitrine in de winkel enkele digitale camera's hadden weggenomen. Toen hij in de winkel het verdachte gedrag van de twee zag en op hen toeliep, rende het duo de zaak uit. De bedrijfsleider volgde hen en in het plantsoen bij de Beekstraat had hij beiden ingehaald. Eén van de jongens gooide een camera in de richting van de bedrijfsleider, waarna beiden het opnieuw op een lopen zetten in de richting van de Tongerenseweg. De man kon de jongelui niet aanhouden. Hij mist drie digitale camera's met een waarde van ruim 1500 euro.

Epe - dolle man aangehouden
De politie heeft donderdagavond een 26 jarige man aangehouden en ingesloten. De man verbleef in een opvanghuis in Epe en had enkele spullen waaronder brandmelders en een klok vernield. Hij was zeer agressief en ook de te hulp geroepen politiemensen konden de man aanvankelijk niet tot bedaren brengen. Uiteindelijk zagen de politiemensen kans om hem te bewegen naar buiten te gaan, waar hij zich aan te hulp gekomen extra surveillance-eenheid gewonnen gaf. De man werd op grond van de vernielingen en met het oog op de veiligheid van anderen en zichzelf voor de nacht ingesloten.

Epe - auto buiten gebruik gesteld
De politie heeft afgelopen nacht de auto van een 37 jarige man uit Hoogeveen ingenomen en wettelijk buiten gebruik gesteld. Bij controle op de A50 bleek dat de bestuurder nog een bekeuring moest betalen van ruim 153 euro. Omdat de man geen geld bij zich had, hadden de politiemensen volgens wettelijk voorschrift de keuze om de man 7 dagen in te sluiten (gijzelen) of de auto waarin hij reed 28 dagen buiten gebruik te stellen. Op het moment dat de man de openstaande boete en de wettelijke stallingkosten van de auto volgens dagtarief heeft betaald, krijgt hij de auto weer terug. Deze gang van zaken zijn de wettelijke mogelijkheden die een paar jaar geleden in werking zijn getreden om tegen automobilisten te kunnen optreden die openstaande bekeuringen niet tijdig betalen.

Heerde - auto na aanrijding in kanaal
Een 20 jarige vrouw uit Wapenveld is donderdagmorgen met haar auto in Heerde in het kanaal terecht gekomen en met lichte verwondingen naar een ziekenhuis in Zwolle vervoerd. Een 21 jarige man uit Heerde reed met zijn auto vanaf een uitrit de Kanaalweg op en botste daarbij nagenoeg frontaal tegen de personenauto van de Wapenveldse die vanuit de richting Wapenbeeld kwam aanrijden. Door de klap verdween de auto van het slachtoffer in het Kanaal. Zij kon met behulp van omstanders via de vernielde voorruit uit de auto klimmen. Ze was nagenoeg niet nat geworden en werd per ambulance voor nader onderzoek naar het ziekenhuis vervoerd.

Wapenveld - auto en rijbewijs kwijt
165 p/u op Groteweg
De politie heeft donderdagavond gisteren de auto en het rijbewijs van een 21 jarige man uit Wapenveld ingenomen, nadat hij bij een snelheidscontrole met de lasergun op de Groteweg werd betrapt op een snelheid van 165 km/u waar 80 km. Was toegestaan

Heerde - snelkraak tabakswaren
Bij een winkel in de Dorpsstraat in Heerde is afgelopen nacht omstreeks 01.20 uur een snelkraak gepleegd. De ruit van de toegangsdeur werd vernield. Een flinke hoeveelheid shag en sigaretten werden weggenomen. De waarde is nog niet vastgesteld. De politie stelt een onderzoek in. Getuigen worden verzocht contact op te nemen met de politie in Heerde 0900-8844

Wezep - bekeurd voor afvallende mest
Een 39 jarige vrachtwagenbestuurder uit Marle is donderdagmorgen bekeurd omdat hij tijdens de rit op de Stationsweg in Wezep telkens hoeveelheden mest verloor. De vrachtwagen was beladen met een container met paardenmest en een beschermend net ontbrak daarbij.

Wezep - Medewerkers achtervolgen winkeldieven
Medewerkers van een supermarkt op het Meidoornplein in Wezep hebben gistermiddag drie vrouwen en een man achtervolgd die goederen uit de winkel hadden meegenomen zonder af te rekenen. Het viertal verdween uiteindelijk in een personenauto. In de bosjes werd een tegen alarm geprepareerde schort gevonden met daarin shampoo's en luchtverfrissers. Volgens de winkelier zijn er ook nog andere goederen ontvreemd. De politie heeft het kenteken van de auto kunnen opnemen en heeft de zaak in onderzoek.

Elburg - inbraak sprotkantine
In de nacht van woensdag op donderdag is ingebroken in een sportkantine aan de Zwolscheweg in Elburg. Er is onder andere drank, snoep en CD's weggenomen. Men kwam binnen door een rampje te forceren.

Putten - man en vrouw ingesloten na flessentrekkerij bij pensions De politie in Putten heeft donderdagmiddag een 47 jarige man en een 38 jarige vrouw zonder vaste woon- en verblijfplaats kunnen aanhouden nadat een pensionhoudster aangifte had gedaan terzake oplichting en flessentrekkerij. De pensionhoudster uit Putten meldde de politie dat zij een man en een vrouw vanaf begin januari een huisje had verhuurd en dat het duo nu spoorslags was vertrokken zonder te betalen. Uit het politieonderzoek bleek dat de opgegeven namen vals waren. Nadat via een VVV mailing een signalement was verspreid werd bekend, dat het tweetal na het vertrek uit Putten nu hun intrek hadden genomen in een pension in Nijkerk. Op dat adres werden de twee inderdaad aangetroffen en door de Puttense pensionhoudster herkend. De man en de vrouw werden door de politie aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Ook in Nijkerk had men valse namen opgegeven. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat men eerder een week in een hotel in Harderwijk logeerde zonder te betalen. De politie vermoed dat dit ook elders gebeurd kan zijn en heeft de zaak in onderzoek. De aangehouden man stond in de politieregisters gesignaleerd en moet nog een eerdere straf van 297 dagen hechtenis uitzitten. Ook stond hij gesignaleerd voor justitie in Roermond voor aldaar gepleegde flessentrekkerij.

Ermelo - ongevallen door gladheid
De plaatselijke gladheid door opvriezing heeft donderdagochtend een aantal weggebruikers verrast waardoor glij- en slipincidenten ontstonden. Op de Garderenseweg in Speuld raakte een 24 jarige automobilist van een personenauto uit Gardereen in een slip en botste tegen een bloembak bij een inrit van een woning. Terwijl de bestuurder bezig was om zijn auto weg te duwen, passeerde een vrachtwagen, bestuurd door een 32 jarige man uit Arnnhem, die ook in een slip raakte. De vrachtwagen sleurde de halve heg uit de grond, schampte de geslipte personenauto en reed tegen drie berkenbomen. Van de toch al beschadigde personenauto bleef nu weinig meer over. Door dit incident scheurde de dieseltank van de vrachtwagen openen en stroomde de brandstof weg.Een deel werd opgevangen in emmers en bakken, maar vermoedelijk verdween toch zo'n 150 liter diesel in de grond. De auto's moesten worden afgesleept. De vervuilde grond moet worden afgegraven en de gemeente Ermelo maakte het wegdek schoon. Terwijl de personenauto en vrachtwagen al gecrasht waren, kwam direct daarop ook nog een 45 jarige motorrijder uit Arnhem ten val. De schade bleef beperkt tot lichte schade aan de motorfiets en spierpijn bij de bestuurder.

Ermelo - winkeldiefstal
Een 15 jarige jongen uit Nieuwerkerk aan de Ijssel werd donderdagmiddag in een winkel aan de Stationsstraat betrapt bij de diefstal van lege CD's en enkele CD-boekjes. De jongen werd overgedragen aan de politie. Bij onderzoek bleek hij nog enkele goederen bij zich te hebben die vermoedelijk in andere winkels ontvreemd waren. De politie onderzoekt de zaak.

Harderwijk - winkeldieven ingesloten
De politie van Harderwijk heeft donderdagmiddag een 24 jarige man uit Amersfoort aangehouden nadat een winkelier surveillerende politie wees op twee mannen die met verdacht uitziende vermoedelijk tegen alarmering geprepareerde - tassen rond liepen. De politiemensen troffen even later de beide mannen aan in de Donkerstraat. Eén van hen verloren ze uit het oog, de ander werd aangesproken en naar de inhoud van de tas gevraagd. De tas bleek leeg, maar was wel degelijk geprepareerd. De man werd aangehouden en uit nader onderzoek bleek in de kofferbak van zijn auto gloednieuwe goederen te liggen, bestaande uit 5 paar schoenen merk Diesel, kinderlaarsjes en een wit O-Neill truitje. De man bekende de diefstallen te hebben gepleegd met zijn verdwenen maatje. Na toestemming van de officier van justitie werd de politie in Amersfoort verzocht uit te kijken naar de verdwenen compagnon. Deze man, een 52 jarige inwoner van Amersfoort, werd vrijdagmorgen (17/1) door de politie in Amersfoort aangehouden. Hij is ten behoeve van het onder zoek in Harderwijk ingesloten. De aangetroffen schoenen gaan terug naar de winkelier waar ze werden ontvreemd.

Nadere informatie:
Politievoorlichter Bert Top
038-375 10 50