Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Benoemingsprocedures burgemeester Roermond en Purmerend weer open

17 januari 2003

Minister Remkes (Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties) heeft besloten dat de procedures voor de benoeming van een burgemeester voor de gemeenten Roermond en Purmerend opnieuw moeten worden gevoerd. Beide gemeenten hebben de minister in strijd met de wet een aanbeveling van slechts één kandidaat gedaan.

---

De gemeentewet schrijft voor dat een aanbeveling uit twee personen moet bestaan (artikel 61,vijfde lid). In bijzondere, door de gemeenteraad te motiveren gevallen, kan worden volstaan met een aanbeveling waarop één persoon vermeld staat. Het is aan de minister te beoordelen of van een bijzonder geval sprake is.

Roermond

In het verloop van de procedure in Roermond hebben zich twee onvolkomenheden voorgedaan. De kandidaat die als tweede op de concept-aanbeveling stond is nog voordat de gemeenteraad zijn aanbeveling had vastgesteld daarover geïnformeerd. Deze kandidaat heeft zich daarop teruggetrokken. Andere door de commissaris van de koningin benoembaar geachte kandidaten zijn al in een eerder stadium afgebeld. Met deze handelswijze, die in strijd is met de regels, heeft de vertrouwenscommissie bijgedragen aan een situatie waarin nog maar één kandidaat in beeld was. De minister vindt dat hier geen sprake is van een bijzonder geval, dat wil zeggen een aan overmacht grenzende situatie. De aanbeveling van de gemeenteraad van Roermond is dus in strijd met de wet; dit is voor de minister reden te besluiten dat de procedure opnieuw moet worden gevoerd. In deze conclusie speelt de kandidatuur van de enig overgebleven kandidaat de heer H.M.J.M. van Beers geen enkele rol.

Purmerend

In de procedure tot benoeming van een burgemeester in Purmerend heeft de vertrouwenscommissie, in strijd met de regels, de kandidaat die als tweede op de concept-aanbeveling stond is nog voordat de gemeenteraad zijn aanbeveling had vastgesteld daarover geïnformeerd. De kandidaat trok zich vervolgens terug uit de procedure. Ook hier geldt dat de vertrouwenscommissie met haar handelswijze heeft bijgedragen aan een situatie waarin nog maar één kandidaat in beeld was. De minister vindt dat hier geen sprake is van een bijzonder geval, dat wil zeggen een aan overmacht grenzende situatie. De aanbeveling van de gemeenteraad van Purmerend is dus in strijd met de wet; dit is voor de minister reden te besluiten dat de procedure opnieuw moet worden gevoerd. In deze conclusie speelt de kandidatuur van de enig overgebleven kandidaat de heer L. Verbeek geen enkele rol.

Wetswijziging in de maak

Overeenkomstig het strategisch akkoord is het kabinet van plan een wetswijziging in te dienen waarbij de openbaarheid van de aanbeveling wordt geschrapt, evenals de mogelijkheid een burgemeestersreferendum ten behoeve van de aanbeveling van de gemeenteraad te organiseren. Dit voorstel ligt voor advies bij de Raad van State. Zolang de wet niet is gewijzigd moet echter de geldende regeling worden gevolgd.


---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -