Gemeente Alkmaar


Duurder huren met hetzelfde inkomen

Alkmaar, 17 januari 2003

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN DE GEMEENTE ALKMAAR EN DE STICHTING SOCIALE VERHUURDERS NOORD-KENNEMERLAND (SVNK)

Inwoners van de regio Noord-Kennemerland met een minimum inkomen kunnen sinds 1 januari jl. met hun huidige inkomen een duurdere woning gaan huren. De maximum huurprijs schuift op van ¤ 387,- naar ¤ 440,- per maand. Hierdoor wordt het aantal woningen waarop deze groep mensen kan reageren groter.

De grotere keuzemogelijkheid in huurwoningen is een gevolg van een aanpassing in de huurinkomenstabel. In deze tabel werden huurwoningen tot eind 2002 in drie groepen verdeeld. Afhankelijk van zijn inkomen kon iemand een woning huren in de eerste, tweede of derde categorie. Sinds 1 januari van dit jaar zijn de eerste categorie (huizen tot ¤ 387,-) en de tweede categorie huurwoningen (huizen van ¤ 387,- tot ¤ 440,-) samengevoegd. Hierdoor kan iedereen die met zijn inkomen (voor eenpersoonshuishouden een netto inkomen tot ¤ 1125,- en voor meerpersoonshuishoudens een netto inkomen tot ¤ 1350,-) eerst een woning tot ¤ 387,- huurde, zich nu inschrijven op een huis met een huur tot ¤ 440,-. Daarnaast kunnen de mensen die voorheen in de tweede categorie vielen, zich sinds 1 januari ook inschrijven voor een woning onder de ¤ 387,-.

Meer betalen
Wie in een duurder huis gaat wonen, moet uiteraard meer huur gaan betalen. Ook voor huishoudens die huursubsidie ontvangen heeft een hogere huur gevolgen: Een deel van de hogere huur wordt vergoed doordat men meer huursubsidie ontvangt, maar de rest van de hogere huur moet men zelf betalen. Het bedrag dat men zelf meer moet gaan betalen varieert van ¤ 3,50 tot ¤ 28,- per maand.

Brochure
In de brochure 'U kunt duurder huren. Hoe werkt dat precies?' staat een korte toelichting op de mogelijkheden die duurder huren biedt voor de inwoners van Noord-Kennemerland. Ook bevat de brochure een aantal rekenvoorbeelden waaruit valt af te lezen wat duurder huren ongeveer extra zou gaan kosten. De brochure is vanaf 20 januari a.s. af te halen bij alle gemeenten en woningcorporaties in Noord-Kennemerland.

Einde overgangsregeling
Een andere wijziging in de huurmarkt per 1 januari jl. is de opheffing van de overgangsregeling voor startende woningzoekenden. Tot drie jaar terug werd een woning toegewezen op basis van de inschrijfduur (hoe lang iemand bij de gemeente als woningzoekende staat ingeschreven). Per 1 januari 2000 geldt echter de leeftijd van de starter als criterium. Voor starters werd een overgangsregeling van drie jaar getroffen: het aantal jaren dat ze tot 1 januari 2000 als woningzoekende stonden ingeschreven, werd opgeteld bij hun leeftijd (als een soort bonusjaren). Per 1 januari 2003 is (zoals per 1 januari 2000 afgesproken) deze overgangsregeling opgeheven en kan alleen nog op basis van leeftijd aanspraak worden gemaakt op een huurwoning.