Gemeente Zwolle

Print pagina

Grootschalig sportonderzoek in Zwolle


Datum uitgave: 17-01-2003

Onderwerp: sport

De gemeente Zwolle heeft de ambitie om van Zwolle een sportstad te maken. Belangrijkste ontwikkeling op sportaccommodatiegebied is de nieuwbouwwijk Stadshagen. De gemeente is in Stadshagen bezig met de ontwikkeling van het Sportpark Stadshagen, waar de gemeente een flink aantal sportvoorzieningen wil realiseren. Om de juiste sportvoorzieningen in Stadshagen te kunnen realiseren, maar uiteraard ook om te zorgen voor voldoende aanbod en kwaliteit van de sportvoorzieningen in de andere wijken, is het voor de gemeente van groot belang om te weten wat de sportbehoefte is van de Zwolse bevolking en in hoeverre dit aansluit bij het aanbod van sportvoorzieningen in Zwolle.

Enquête onder 3000 Zwollenaren
De gemeente Zwolle is daarom bezig met een grootschalig sportonderzoek, bestaande uit twee deelonderzoeken. Het eerste deelonderzoek bestaat uit een schriftelijke enquête onder een groot aantal Zwollenaren, verdeeld over alle wijken van Zwolle, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de sportbehoefte van de Zwolse bevolking. Door middel van een aselecte steekproef zijn 3000 Zwollenaren van 18 jaar en ouder benaderd voor het onderzoek. Zij hebben een vragenlijst ontvangen met vragen over onder andere de sporten die zij beoefenen, de redenen van (niet-)sportdeelname, de behoefte aan verschillende sportvoorzieningen in Zwolle en de tevredenheid over de sportvoorzieningen. Medio december is inmiddels ongeveer 45% van de verstuurde vragenlijsten ingevuld en teruggestuurd. Onder de inzenders van de ingevulde vragenlijsten worden 25 waardebonnen van 100 Euro verloot. Het is de bedoeling dat de rapportage van dit deelonderzoek omstreeks medio februari 2003 gereed is. Degenen die hebben deelgenomen aan het onderzoek zullen, indien zij dit hebben aangegeven, een samenvatting van het onderzoek ontvangen.

Onderzoek onder professionals
Het tweede deelonderzoek bestaat uit een schriftelijke enquête onder alle sportverenigingen en commerciële sportaanbieders in Zwolle, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van het aanbod en de kwaliteit van de sportvoorzieningen in Zwolle. In totaal 185 sportverenigingen en commerciële sportaanbieders in Zwolle zijn benaderd voor het onderzoek. Zij hebben medio december een vragenlijst ontvangen met vragen over onder andere de sport(en) die bij hun als sportvereniging of commerciële sportaanbieder worden beoefend, de samenstelling van hun ledenbestand en de kwaliteit van de gebruikte accommodaties. Het is de bedoeling dat de rapportage van dit deelonderzoek omstreeks medio februari 2003 gereed is.

Bron: afdeling Communicatie
Datum van 17-01-2003 tot 23-01-2003