Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Nieuwjaarsviering in Leiden problematisch verlopen

Gemeente en inwoners draaien op voor schade Oud en Nieuw

Publicatiedatum: 17 januari 2003

Ondanks alle preventieve maatregelen die door de gemeente en de politie waren genomen, stond de afgelopen Oud en Nieuwviering toch ook in het teken van geweld en vernielingen. Bij de gemeente overheerst de teleurstelling over de gang van zaken en de politie probeert te achterhalen wie de verantwoordelijken zijn om zo nog een deel van de schade te verhalen. Maar uiteindelijk zal de gemeente en dus indirect de inwoners van Leiden, voor het grootste deel van de kosten moeten opdraaien.

BESTUURSDIENST - Baldadig gedrag tijdens de nieuwjaarsviering is een jaarlijks terugkerend verschijnsel, maar dat het in Leiden zo uit de hand zou lopen had niemand kunnen voorspellen. Zelfs het NOS journaal en de landelijke dagbladen besteedden aandacht aan de problemen in Leiden.

Veel schade

De lijst van ongeregeldheden is lang. Overal in de stad moesten prullenbakken, wijkcontainers, glas-en papierbakken, bushokjes en telefooncellen het ontgelden. Illegale vreugdevuren zoals in de Breestraat zorgden voor schade aan het wegdek. In Leiden-Noord en de Kooi ging een groot aantal vuilcontainers in vlammen op en in de Stevenshof waren opstootjes tussen jongeren onderling. Pas toen de ME dreigde met charges, bonden de jongeren in. In totaal arresteerde de politie 33 mensen.

Inventarisatie schade

Het is nog niet duidelijk hoeveel geld deze jaarwisseling de gemeente en dus de belastingbetaler bij elkaar gaat kosten. Wethouder Geertsema (Integraal veiligheidsbeleid) heeft een uitgebreide schaderegistratie toegezegd waarin ook de kosten van de preventieve maatregelen zijn verwerkt. Maar het aantal vernielingen is zo eindeloos dat medewerkers van de dienst Milieu en Beheer nog steeds bezig zijn met de inventarisatie van de schade. Naast de vele kapotte vuilnisbakken zijn er ook op verschillende plaatsen bomen verdwenen die gebruikt zijn voor vreugdevuren. In stadsdeel Zuid hebben vandalen zelfs een speeltoestel in brand gestoken. Een eerste raming van de kosten geeft wel aan dat de totale schade waarschijnlijk de 100.000 euro overstijgt. Indirect betaalt elke inwoner mee aan dat bedrag, omdat de kosten voor rekening van de gemeente komen als de vandalen niet aansprakelijk worden gesteld.

Grote teleurstelling

De vraag waar de gemeente zich het hoofd over breekt, is hoe dit heeft kunnen gebeuren, ondanks alle moeite die is gestoken in het voorkomen van ongeregeldheden. In de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling hebben medewerkers van Milieu en Beheer zo veel mogelijk vuilnis- en papiercontainers en ander brandbaar materiaal opgehaald. Op diverse locaties in de stad werd een zandlaag gestrooid, zodat op een verantwoorde wijze vreugdevuren konden worden ontstoken. Verder heeft de politie al vanaf oktober geprobeerd in diverse wijken afspraken te maken met jongeren. Ook heeft de gemeente via brieven die huis aan huis werden verspreid, inwoners opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen voor een geslaagde nieuwjaarsviering. Dat het allemaal zo uit de hand is gelopen is dan ook een grote teleurstelling voor gemeente en politie.

Discussie in de Raad

De gang van zaken tijdens de jaarwisseling heeft in de Raad geleid tot een hernieuwde discussie over de manier waarop het probleem van vernielzucht en gewelddadigheid onder jongeren het best kan worden aangepakt. Met name het georganiseerde karakter van de vernielingen baart veel Leidse politici zorgen. Een aantal fracties is dan ook voorstander van een strenger lik-op-stukbeleid om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen. Wethouder Geertsema is van mening dat 'het in ieder geval duidelijk moet zijn dat het onacceptabel is dat een kleine groep het normaal vindt op grote schaal vernielingen aan te richten op kosten van de gemeenschap. Ik vind het een goede zaak dat de Raad zich uitspreekt over de gang van zaken rond Oud en Nieuw. Ik ben van mening dat met name de "feestvierders" zich goed moeten realiseren dat zij door hun acties hun medeburgers onnodig op kosten jagen. Zij hadden hun energie beter kunnen steken in het organiseren van een knallend feest in hun buurt!'

Illegale vreugdevuren veroorzaakten grote schade aan het wegdek.

Illegale vreugdevuren veroorzaakten grote schade aan het wegdek. Foto: dienst Milieu en Beheer, gemeente Leiden.

Deze pagina is gewijzigd op 17 januari 2003