Socialistische Partij

Burgerinspectie naar Amerikaanse vernietigingswapens in Nederland


03-01-2003 * Bijna 10.000 handtekeningen tegen Nederlandse betrokkenheid bij een mogelijke oorlog tegen Irak zijn vandaag om 5 voor 12 afgeleverd bij het Torentje van premier Balkenende.

De handtekeningen zijn de afgelopen maanden ingezameld door het Platform tegen de `nieuwe oorlog', waarin ook de SP vertegenwoordigd is. Na het bezoek aan het Binnenhof trok de delegatie van het platform naar de VS-ambassade voor een lijst met Amerikaanse massavernietigingswapens die in Nederland zijn opgeslagen. Overhandiging van de lijst was enkele weken geleden per brief geëist, in dezelfde `hondsbrutale' woorden waarin de Amerikanen zich tot de Irakezen wendden. Een ambassadevertegenwoordiger liet echter weten dat hem van een brief niets bekend was. De lijst werd dus ook niet overhandigd.
Het platform ziet zich daarom genoodzaakt om op zelf op zoek te gaan naar Amerikaanse massavernietigingswapens. Dat gebeurt op 18 januari tijdens een `burgerinspectie' van de vliegbasis Volkel in Brabant. Daar liggen al tientallen jaren Amerikaanse kernwapens opgeslagen: 11 bommen met een kracht tot 13 keer de bom op Hiroshima.

Op zaterdag 15 februari organiseert het Platform tegen de `nieuwe oorlog' een landelijke demonstratie op de Dam in Amsterdam, als onderdeel van een wereldwijd protest tegen de dreigende oorlog tegen Irak.